Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Közös közleményben fejezték ki hazai és külhoni magyar ifjúsági szervezetek megrendülésüket és értetlenségüket az erdélyi Beke István és Szőcs Zoltán „jogtipró” elítélése miatt kedden. 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett – december elsejei – katonai parádén.

Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), a Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), a Minta Ifjúsági Szervezet, a KMKSZ Ifjúsági Szervezet, a Via Nova – Új út és a VMSZ Ifjúsági fórum az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásukban jogtiprónak minősítették a két fiatalra kirótt börtönbüntetést.

Mint írták: megdöbbentő, hogy „a székely terroristaperként elhíresült koncepciós eljárás” után másodfokon, koholt vádakkal több évre elzárják a családjuktól, barátaiktól, közösségüktől nemzettársainkat, főképp, mikor alapfokon már felmentették őket.

Ezzel a bírósági döntéssel a múlt század legsötétebb, legkeményebb kommunista időszakának hangulatát idézik, ami egy modern jogállamban nem történhetne meg – fogalmaztak, hozzátéve: meggyőződésük, hogy az ítélet hátterében a magyar közösség megfélemlítése és a már amúgy is létező magyarellenesség felszítása állhat. Mint mindig, a román politikai elit a „magyar kártyával” próbálja elterelni a figyelmet az általa okozott kaotikus állapotokról  – vélték, megjegyezve: azt gyanítják, hogy a román titkosszolgálat nemzetbiztonsági okokra hivatkozva próbálja bebiztosítani az intézmény költségvetését.

Szilárd meggyőződésük, hogy egy önmagát jogállamként meghatározó európai országban magánbeszélgetésekből összeollózott hanganyagok alapján minden szándék és tett híján nem szabadna évekre elítélni és bezárni senkit – közölték.

Az ifjúsági szervezetek kérik a Kárpát-medence magyarságát, hogy kövesse figyelemmel a székely fiatalok sorsát és ne nézze szótlanul a magyarellenes jogtiprást. Bátorítják továbbá erdélyi nemzettársaikat, hogy éljenek a törvény által biztosított lehetőségeikkel és aktívan vegyenek részt a Beke István és Szőcs Zoltán kiszabadításáért szervezett megmozdulásokon, így a július 12-én az erdélyi magyar pártok által közösen szervezett tüntetésen is, Kézdivásárhelyen.

Felkérik a Kárpát-medence összes magyar politikai és egyházi szereplőjét, hogy a kérdést tartsák napirenden, az EP-képviselőket pedig, hogy minden lehetséges csatornán tájékoztassák a nagyvilágot erről az európai- és román jogot csúfoló ítéletről – zárták állásfoglalásukat.