„A Párbeszéd üdvözli az ENSZ-főtitkár üzenetét az Alapjövedelemről – »Látunk elindulni egy új mozgalmat. Ideje kijavítani a múlt hibáit« – mondta a Nelson Mandela Alapítvány által szervezett eseményen tartott előadásában António Guterres, az ENSZ főtitkára. A Párbeszéd immár öt éve hirdeti Magyarországon az Alapjövedelem bevezetésének szükségességét” – írják Tordai Bencéék.

Hirdetés

Ismeretes, hogy Zuglóban Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke 2015-ben még kerületi polgármesterként vezette be a minimumjövedelem rendszert, rászorultsági alapon. 2020. április 6-án V. Naszályi Márta, a Párbeszéd első kerületi polgármestere 8 pontos válságkezelő intézkedéscsomagot vezetett be, amelynek részeként 100 ezer forintra egészítették ki a rászorulók alapjövedelmét, ezt egy friss felmérés szerint a megkérdezettek 80 százaléka támogatta – tömjénezik magukat.

A 2020-as koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági válság kezelése érdekében javasoltuk a válságkezelő Alapjövedelem megteremtését, továbbá a Párbeszéd a 2021-es évre vonatkozó költségvetési módosító javaslatot is kidolgozott az Alapjövedelem finanszírozására – emlékeztetnek büszkén.

Az Európai Bizottság májusban befogadta azt a polgári kezdeményezést, amely ősztől aláírásokat gyűjt annak érdekében, hogy a Bizottság támogassa a tagállami kormányokat az Alapjövedelem bevezetésében, ehhez a kampányhoz a Párbeszéd is csatlakozik – írják.

Korábban írtuk

A jelenlegi kormány a gazdasági kiszolgáltatottsággal tudatosan tartja bizonytalanságban az embereket. Az Alapjövedelem azonban az önkényuralom ellenszere, hogy senkinek ne kelljen félnie a munkaadójától vagy a helyi hatalmasságoktól – okoskodnak.

Az egész világ szomjazik a biztonságra és az igazságra, és ezt többé Magyarországon sem lehet figyelmen kívül hagyni – erősködik a nullaszázalékos gittegylet.