Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Hirdetés

Az ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédében elmondta, hogy az elmúlt években az egyházi oktatást és nevelést végző intézmények megújultak és bővültek az országban.

Ezekben az intézményekben nemcsak a gyermekek testi nevelését helyezik a fókuszba, hanem a lelki építkezést is – tette hozzá.

Kiemelte: „nagy küzdelemben vagyunk”, de ha a nevelők és az oktatók a gyermekek lelki fejlődését is támogatják, egészségesek lesznek, felnőttként pedig hazájukat szerető és ott maradó állampolgárok, akiknek „a települések és az ország vezetését átadhatjuk”.

Egy katolikus óvodában a gyermekeknek imádságot, egyházi hagyományokat és a szülőföld szeretetét is tanítják – mondta.

Korábban írtuk

Amennyiben sikerül X. Piusz pápa „Megújítani mindent Krisztusban” jelmondata alapján tanítani gondolkodásra a fiatalokat, sokkal könnyebb a nehézséget elviselni, az egyéni és a közösségi nehézségeket is – hangsúlyozta az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt években Héderváron megszépült a templom, a plébánia és közösségi ház, valamint befejeződött az óvoda korszerűsítésének első üteme.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kormány a megyének oly mértékű területfejlesztési forrást biztosít, hogy a kisebb településeken – így Héderváron is – fejleszthetik a szolgáltatásokat, .

Azt mondta, hogy az elmúlt időszak „méltatlan vitái” nem teszik lehetővé, hogy a területfejlesztési forrásokat európai uniós pénzből finanszírozzák, így jelenleg ilyen pályázatot költségvetési forrásból finanszíroz elő a kormány.

Szakál Ádám Márton piarista tartományfőnök arról beszélt, hogy egy épület létesítésekor „reménykedünk abban is, hogy a lelki épületet is meg tudjuk benne építeni”.

Az ünnepségen elhangzott, hogy az óvoda bővítésére azért volt szükség, mert a megnövekedett gyermeklétszám miatt el kellett indítani a harmadik csoportot is.

A beruházás részeként kicserélték és szigetelték a tetőt, kialakítottak egy csoportszobát a hozzá tartozó vizesblokkal, akadálymentesítették a bejáratot, bútorokat és nevelési eszközöket szereztek be, a tálalókonyhában padlóburkolatot cseréltek és új kazánt szereltek be.

Az intézményben másfél évvel ezelőtt fejeződött be egy csaknem 50 millió forintos fejlesztés: felújították a vízvezetékrendszert, a vizesblokkot, a burkolatokat és az elektromos vezetékeket.