Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Díszőrség Magyarország nemzeti lobogójával, amelyet felvontak, majd félárbócra engedtek az Országház előtti Kossuth Lajos téren az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának 65. évfordulóján, 2021. november 4-én

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel szakadó esőben, majd a Szózat zenéjére eresztették félárbócra. Az eseményen közreműködött a honvédség központi katonazenekara és a Nemzeti Lovas Díszegység. A Parlamentre egy fekete gyászzászlót is kitűztek.

Hirdetés

Napközben délután négy óráig protokollmentes megemlékezést tartanak a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál. Emellett országszerte tartanak megemlékezéseket és gyújtanak gyertyát a forradalom áldozataira emlékezve.

Este ismét koncerttel is emlékeznek az áldozatokra Budapesten, a Szent István-bazilikában. A 18 órakor kezdődő emlékkoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara előadásában csendül fel Mozart Requiem című műve Antal Mátyás vezényletével. A hangversenyt az M5 csatornán élőben közvetítik.

November 4-ét a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.

Korábban írtuk