Közel ötven évig haldoklott a magyar hoki, most viszont, úgy látszik, újra feléledt, mi több, szárnyal.

– A legutóbbi siker elsősorban annak köszönhető, hogy 2000-től a válogatott játékosok zöme a magyar bajnokság mellett az Interligában is szerepelt. Az az építkezés, ami lehetővé tette, hogy a magyar csapat aranyérmet szerezzen a szapporói világbajnokságon és a ranglétrán előrébb kerülhessen, már a kilencvenes évek elejétől elkezdődött, amikor a dunaújvárosi, illetve a székesfehérvári játékosokra épülő ifi válogatott egy mérkőzés híján felkerült az A csoportba – mondta Ocskay Gábor, az Alba Volán SC jégkorongszakosztályának igazgatója, valamint a Magyar Jégkorong Szövetség elnökségi tagja, akinek fia az egyik legjobb hazai játékos.

Ocskay Gábor ugyanakkor szerényen hozzátette, az A csoportban való bennmaradás legalább akkora bravúr lenne, mint a feljutás.

– A reális esély a bentmaradásra véleményem szerint körülbelül harminc százalék. Az A csoportban való bennmaradásunkat nagymértékben befolyásolja, hogy támogatói körünk bővül-e – fogalmazott a klubigazgató.

Na igen. A támogatást, mint sok más sportágban, a jégkorongosok sem feltétlenül az államtól remélik. Ocskay Gábor szerint hiába a fantasztikus teljesítmény, a kormány ennek ellenére sem óhajt több pénz invesztálni a magyar hokiba. Pedig szükség lenne rá. A további sikerek ugyanis kétségkívül igénylik a megfelelő létesítményi háttér kialakítását. Bár szerencsére az elmúlt években több jégcsarnok is épült, ez még mindig kevés ahhoz, hogy hazánk A csoportos világbajnokságot rendezzen. Jelenleg negyvenegy létesítményben játszhatnak a jégkorongosok, ezek közül több nemzetközi mérkőzés lebonyolítására is alkalmas. A Népstadion

Gyakorló Jégcsarnok, illetve a káposztásmegyeri dupla jégcsarnok mellett már vidéken – többek közt Miskolcon, Debrecenben és Zalaegerszegen – is vannak fedett vagy nyitott pályás csarnokok.

Pénzügyi problémák ugyanakkor a már meglévő létesítményeknél is jelentkeznek, az év eleje óta ugyanis rendkívül megemelkedtek a rezsiköltségek, ami több millió forintos többletkiadást jelent az üzemeltetőnek. Ezt a vállalatok nem tudják kitermelni. Az árak emelésére ugyanis nem igazán van mód, hiszen ezzel a fogyasztók széles körét – főleg a sportág utánpótlását jelentő fiatalok nagy részét – kizárnák a szolgáltatásból.

Emellett a válogatottnak is többletkiadásra lesz szüksége, hogy szerepelhessen a jövő évi A csoportos világbajnokságon. A felkészülés körülbelül százmillió forintba kerül majd, csaknem kétszer annyiba, mint eddig.

Kíváncsiak voltunk arra is, milyen költségvetésből működik a hazai mezőnyben toronymagasan legerősebb csapat, az Alba Volán jégkorongszakosztálya.

– Az idei szezonban az Alba Volán jégkorongszakosztályának költségvetése a teljes utánpótlás versenyeztetésével együtt körülbelül 255 millió forint volt. A jövő szezonra tervezett költségvetés pedig 310-320 millió forint, aminek hatvan százaléka áll rendelkezésünkre. A hiányzó összeg előteremtésén nagy erőkkel dolgozunk. Reméljük, hogy a válogatott sikere nagymértékben elősegíti munkák eredményességét – fogalmazott Ocskay Gábor.

A magyar hoki minden pénzügyi nehézség ellenére rohamosan fejlődik. A legsikeresebb magyar jégkorongcsapatnak, az Alba Volánnak például az is előnyt jelentett, hogy részt vett az osztrák bajnokságon.

– Az Alba Volán SC jégkorongcsapata negyvenkét mérkőzésen szerepelt az osztrák jégkorongligában, és e mérkőzéssorozat alapján Pat Cortina szövetségi kapitány tizenöt Alba Volán játékost hívott meg a válogatott keretbe. Közülük tizenketten résztvevői voltak a szapporói diadalnak – tette hozzá Ocskay.

A tizenkét résztvevő komoly tapasztalattal rendelkezik. Ezért kerülhettek be a válogatottba. Bár sokan hangot adtak nemtetszésüknek, amikor Pat Cortina szövetségi kapitány több fiatal játékost is kihagyott a válogatott összeállításánál, az áprilisi eredmény igazolta a szövetségi kapitány szakértelmét és a hazai csapatsportokra nemigen jellemző keménységét:

– Nagyjából három játékostól várom, hogy hívja ki a posztján játszó idősebbet, hogy tolja őt képessége határáig, szorongassa, ameddig csak lehet. Ha az idősebb bírja a gyűrődést, az is jó, ha nem, az is, mert akkor tehetséges fiatal lép a helyére – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Pat Cortina.

A játékosok elszántak, a vezetőség reménnyel teli, a szurkolók pedig elégedettek és kitartóak. Bár a remény most óriási, elkeseredni azért akkor sem fog senki, ha jövőre épp hogy csak sikerül bent maradni az A csoportban, mert a fiúk legföljebb pihenni állnak meg a siker lépcsőjén. A nemzetközi labdarúgásban ez a siker olyan, mintha a magyar válogatott a világbajnokságon bejutott volna a legjobb tizenhat közé.