A cikk megjelenését az MVM Zrt. támogatja


Okkal érezheti úgy a PiggyBanx csapata, hogy az ezüst is szépen csillog, hiszen a mezőnyben egyedül ők indultak fintech megoldással, amely a képzeletbeli dobogó második helyét hozta nekik. A jövő ígéretes és egyben piacképes fejlesztéseit felkutató MVM EDISON startupversenyre idén először fintech megoldásokra vonatkozó innovációkkal is nevezhettek a fejlesztők, ezt kihasználva indultak ötletes, malacperselyélményre építő applikációjukkal.

A fiatalok többségére nem jellemző a költségtudatos viselkedés. A 18 év alatti korosztály mindössze elenyésző része van tisztában saját pénzügyeivel, és még kevésbé jellemző, hogy időben kezdene takarékoskodni. Ezen változtatna a Piggy­Banx digitális malacperselye, amely aranyos interakciókkal hálálja meg a perselybe rakott megtakarítási összeget, vagyis a gamifikációt és a közösségi élményt ütköztetik a pénzügyi világgal, ezáltal a megtakarítás pozitív megtapasztalását emelik új szintre. Emellett az energia és környezettudatosság oktatására is nagy hangsúlyt fektetnek, ezt különféle interaktív anyagok és tesztek segítségével érnék el. Utóbbiak helyes kitöltése után Piggy-érméket kapnának a fiatal felhasználók, amelyeket későbbi vásárlásaik során, a kuponokhoz hasonló módon használhatnák fel.

– Ha a jövőben ez a három dolog, a pénzügyi, energia- és környezettudatosság beivódna a fiatalokba, akkor ez a generáció megállná a helyét a világban, akkor is, ha válságok jönnek – véli Kovács János. A PiggyBanx társalapítója a Demokratának azt is elárulja, a malacpersely hasonló lesz egy megtakarítási számlához, ezért szükség lesz egy bankra is, amely az ehhez szükséges infrastruktúrát biztosítja. Hozzáteszi, a versenyt megelőző képzés alatt a projekt gyorsan alakult, a zsűri döntésében pedig alighanem az is közrejátszott, hogy gyorsan meg tudták találni a közös nevezőt a megmérettetés energetikai profiljával. Elő tudtak állni egy olyan vízióval, ami lehetővé teszi a hosszú távú együttműködést azzal, hogy a malacpersely ötletéhez hozzátették az energiatudatosság-vonalat. Már a képzés alatt egyeztettek olyan döntéshozókkal, akikkel együtt tudnak működni a jövőben, de tervezik a közös munkát az MVM-mel is. 

A Solar DAO kétfős csapata a jövő fenntartható energiaközösségeire gondolva fejleszti platformját, amely elérhetővé teszi a társaság tagjainak, hogy közös zöldenergiás termelést építsenek ki és üzemeltessenek. Ez a platform segítené a közösségi tagjait, hogy az mindennapi ügyeikben döntéseket hozzanak, vagy lekövessék fogyasztási forgalmukat. 

– A DAO magyarul decentralizált, önműködő szervezetet jelent, amely a blockchain technológiával teszi lehetővé a megújulóenergia-projektek adatainak bizalommentes tárolását. Közös konszenzussal működik a hálózat, a csalókat gyorsan kiszűri a rendszer. Ezen a blockchain platformon keresztül zajlanak majd a döntések, például hogy kit vegyenek fel közösségi tagnak – mondja Lénárd Adrián, a Solar DAO fejlesztője. Úgy véli, a legjobb az lenne, ha a helyben megtermelt áramot lokálisan fel is lehetne használni. Ma még az ehhez szükséges energiaközösségeknek nyomuk sincs Magyarországon, még Németországban is csak pilot szinten mennek hasonló próbálkozások. Jól működő példákat leginkább ott találunk, ahol valamiért nem épült ki a villamos hálózat, ezért kis települések lakói kényszerből, közösen vágtak bele.

Lénárd Adrián elmondja, azért vágtak bele a versenybe, mert energetika témában leginkább az MVM van otthon, így a cég szakemberei szakmai segítséget tudnak nyújtani. Most, hogy vége a versenynek, beadták az üzleti tervet, pályáznak az MVM által nyújtott ötvenmillió forintos magvető támogatásra. Úgy látja, még háromnegyed évre van szükségük a fejlesztéshez, utána szűkített módban már el lehetne indulni. Ezért is nagy öröm számukra, hogy egy lehetséges partnerrel már a verseny során sikerült kapcsolatba kerülniük.

Korábban írtuk