A szentatya jól ismeri Budapest és a közép-európai országok törekvéseit azon értékek megtartására, amelyeket a kontinens további részén mellőznek – nyilatkozta Habsburg Eduárd, Magyarország vatikáni nagykövete a La Verita című olasz napilapnak.

Hirdetés

Mint mondta: míg Olaszországban évről évre egyre drámaibb formát ölt a demográfiai krízis, addig Magyarország jelentős eredményeket tudhat magáénak a kormány előrelátó családpolitikájának köszönhetően.

Olaszok, vállaljatok gyermekeket, a hazának szüksége van a fiatalokra

– utalt Ferenc pápa szavaira, aki arra buzdította az olasz népet, hogy ne mondjanak le az anyaság és apaság szépségéről, az ország pedig kiutat találjon a demográfiai télből.

Habsburg Eduárd hangsúlyozta: Magyarország még időben felismerte az országra leselkedő demográfiai krízis veszélyét és több, mint tíz éve ösztönző erejű politikai lépésekkel segíti a családokat. A nagycsalád ugyanis nem hobbi, hanem hozzájárul a társadalmi jólléthez. A családok anyagi támogatása elengedhetetlen, ugyanilyen fontos a vezetők vonzó példája is. Nem véletlenül láthatjuk gyakran Orbán Viktor miniszterelnököt családja körében, vagy az újonnan megválasztott köztársasági elnököt, Novák Katalint, háromgyermekes édesanyát.

Korábban írtuk

Az otthonteremtési támogatások, az adókedvezmények, a családi autó vásárlásának megkönnyítése mind olyan politikai lépések, melyek lényegesen megkönnyítik a magyar családok életét. Ferenc pápa kitűnően ismeri a magyar kormány családtámogatási törekvéseit

– fogalmazott a nagykövet, emlékeztetve: a pápa Orbán Viktor miniszterelnökkel való találkozásakor az anya, az apa és gyermekeik kapcsolatán nyugvó család fontosságáról szólt. – Úgy érezzük, hogy a szentatya és a Szentszék nagyon bátorít bennünket ezen a téren – tette hozzá.

A nagykövet szót ejtett arról is, hogy Brüsszelben gyakran vádolják Magyarországot és Lengyelországot azzal, hogy elveszítették az európai értékeket.

De gondoljunk csak bele! Ha az alapító atyák visszatérnének, hol találnak valódi európai értékekre: Brüsszelben vagy a közép-európai országokban?

– tette fel a kérdést az interjúban a nagykövet. Arra is kitért, hogy bár a hit meggyengült az európai társadalmakban, de Magyarországon reményteli jeleket lehet tapasztalni, ezt kitűnően mutatta az a 300 ezres tömeg is, amelyet Erdő Péter bíboros vezetett a Budapesten 2021-ben tartott eucharisztikus kongresszust megelőző fáklyás meneten. Személyes tapasztalatából merítve Habsburg Eduárd hozzátette: hatgyermekes édesapaként nem válhat fogyasztói vagy individualista személlyé, inkább a szolidaritás, valamint a közösséghez és nemzethez tartozás érzései erősödnek meg benne.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.