Hivatalos eredmény csütörtökre várható. Ferencvárosban már érvényes az időközi országgyűlési képviselőválasztás. További három településén polgármestert, illetve képviselő testületet választanak és még a Heves megyei Kompolton népszavazást tartanak.

A KDNP-Fidesz jelöltje nyerte az időközi polgármester-választást Fóton is. Mádly Zsolt kétszer annyi szavazatot kapott, mint a második helyezett. A Pest megyei településen azért kellett időközi választást kiírni, mert az előző polgármestert tavaly a bíróság felmentette tisztségéből. Nagymaroson az eddigi polgármester, Petrovics László nyert az időközi voksoláson. A dunakanyari településen tavaly feloszlatta magát a képviselő-testület, ezért volt most szavazás. A Baranya megyei Marázán is polgármestert választottak, miután a település előző vezetője meghalt. Az egyetlen jelölt Hofmann János volt.

Átlépték a Ferencvárosban az érvényességi küszöböt

Budapesten a Ferencvárosban 5 óráig a jogosultak 25,7 százaléka ment el szavazni – tájékoztatott a helyi választási iroda helyettes vezetője. Még magasabb lehet a részvételi arány, de már 5 órakor átlépték az érvényességi küszöböt, amely 25 százalék. Horváth Péter azt is elmondta, hogy a helyi választási bizottság eddig három kifogást tárgyalt.

Az egyikben a kifogástevő azt kifogásolta, hogy az ő becslése szerint a pártok túllépték a jogszabályban meghatározott összeget, amit a kampányra fordíthatnak, ez a jelöltenkénti egymillió forint. Ezt a választási bizottság hatáskör hiányában elutasította – mondta el. A másik kifogás választási kampánycsend-sértésre irányult, amely szerint egy honlapon a választók választói akaratát befolyásolni képes dolgok jelentek meg. Ezt a választási bizottság úgy minősítette, hogy ezek nem alkalmasak a választási bizottság álláspontja szerint a választói akarat befolyásolására. Volt egy kifogás, amelyben az egyik jelölő szervezet azt panaszolta, hogy a másik jelölő szervezet felülragasztotta az ő jelöltjének a plakátjait. Ezt igazolva látta a választási bizottság és megállapította a jogszabálysértést és eltiltotta a jogszabálysértést elkövetőt a további jogsértéstől.

A IX. kerületben azért tartottak időközi képviselőválasztást, mert Gegesi Ferenc polgármester lemondott országgyűlési mandátumáról. A szavazás első fordulója két hete érvénytelen volt, mert nem ment el a jogosultak több mint fele. Most tehát már 25 százalékos részvétel is elegendő volt. A második fordulóban csak 5-en indulnak, mert az SZDSZ jelöltje visszalépett. A mandátumot az a jelölt kapta meg, akire a legtöbben szavaznak.

Időközi polgármester-választást tartottak Fóton is, mert a bíróság az eddigi polgármestert felmentette tisztségéből. A helyi választási bizottság több bejelentést tárgyalt, volt olyan kifogás is, hogy néhányan ma állítólag becsöngettek a lakásokba, szavazásra buzdítva a helyieket – tudtuk meg a helyi választási iroda vezetőjétől, Vargáné Lenkó Erzsébettől. A fóti választáson egyébként nincs érvényességi küszöb.

Nagymaroson a képviselő-testület tavaly októberben feloszlatta önmagát, a polgármesteri poszt mellett a 11 képviselői helyet is be kell tölteni. Az győz, aki legalább egy szavazattal többet kap, mint a többiek. A részvételi aránynak itt sincs jelentősége.

Polgármestert választanak a Baranya megyei Marázán is. A község korábbi vezetője tavaly ősszel meghalt, a helyi választási iroda vezetőjétől, Nagy Gábortól úgy tudjuk, a településen 164-en szavazhatnak, közülük 4 óráig 68-an adták le voksukat. A posztra egyetlen jelölt volt és egy érvényes szavazat is elég volt ahhoz, hogy a választás is érvényes legyen.

A Heves megyei Kompolt lakói népszavazáson döntenek arról, épülhessen-e a lakóövezethez közel szemétátrakó, szemétlerakó, szemétégető és szemétszelektáló üzem. Tehát négy kérdésről szavaznak a helyiek. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a jogosultak több mint fele leadja a voksát és akkor lesz eredményes, ha egy-egy kérdésre a szavazók több mint fele azonos választ ad. A helyi választási iroda vezetője, Magdáné Földi Sarolta úgy tájékoztatott, hogy fél 6-ig nagyjából 26,5 százalékos volt a részvételi arány.

(MR)