A dunaszerdahelyi üggyel kapcsolatban változatlan a szlovák álláspont a levél szerint. Fico elutasította a nemzetiségi magatartáskódexet, és hogy mindkét kormány vállaljon garanciát a kisebbségi oktatás és kultúra kiemelt támogatására, valamint hogy az iskolák használhassák az anyaországban kiadott tankönyveket – mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Nagyon nehezen érthető, hogy ezek a lépések miért nem léphetők meg Szlovákiában akkor, amikor egyébként Magyarországon ezeket bármikor meg lehet tenni – közölte. Mi a probléma pl. azzal, ha van egy feszültségpont két ország kapcsolatában, akkor a két ország közösen tartson mondjuk egy vizsgálatot.

Gyurcsány Ferenc csalódást keltőnek nevezte Robert Fico levelét. Kezdeményezte, hogy a parlament európai integrációs és külügyi bizottsága együttes ülésen alakítson ki közös véleményt. Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke is elfogadhatatlannak nevezte a szlovák miniszterelnök levelének hangnemét. Szlovákia ragaszkodik ahhoz a nacionalista politikához, ami eddig jellemezte és nem hajlandó arra, hogy a felvidéki magyarok irányába, illetve Magyarország irányába alapvető fordulatot hajtson végre a politikájában.

A parlamenti pártok a Fico-levéllel kapcsolatban csütörtökre elkészítenek egy politikai nyilatkozatot, amelyet hétfőn terjesztenek az országgyűlés elé.

(MR)