Ficsor Ádám titkosszolgálatokért felelős miniszter szerint lehetséges, hogy korábban is elfoghatták volna a romagyilkosságok gyanúsítottjait, ha az NBH nem követ el sorozatban hibákat. Demeter Ervin fideszes képviselő szerint „részben vagy egészben megelőzhetők lettek volna”, ha az NBH megfelelően dolgozik. E súlyos megállapítások kedden a parlamentben hangoztak el, a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli zárt ülése után.

Kedden órákig ülésezett zárt ajtók mögött a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, hogy a romagyilkosságok utáni nyomozás visszásságairól tájékozódjanak. A rendőrség augusztusban négy gyanúsítottat fogott el, akik az elmúlt hónapokban hat embert öltek meg. Áldozataik otthonaikban megtámadott romák voltak.

Augusztus 29-én előkerült egy állítólag NBH-s dokumentum, ami szerint a titkosszolgálatok az egyik később elfogott gyanúsítottat megfigyelték a gyilkosságok előtt, de a megfigyelést épp az első gyilkosság előtt megszüntették. Ezt a kiszivárgott információt vizsgálta kedden a nemzetbiztonsági bizottság. Kiderült, hogy a dokumentum állítása igaz.

K. István gyanúsítottat tényleg megfigyelés alatt tartotta az NBH az első gyilkosság előtt. A megfigyelés határideje ugyan lejárt, de meghosszabbítása lehetséges lett volna. A megfigyelés meghosszabbításának elmulasztása Ficsor vizsgálata alapján „nem volt megalapozatlan, de dönthettek volna másképpen is”.

Nem tárt fel minden tényt

A megfigyeléssel foglalkozó debreceni NBH-s Ficsor szerint „nem tárt fel minden tényt”, pedig ha ezeket az információkat megosztja a kollégáival, akkor a meg kellett volna hosszabbítani a megfigyelést. A debreceni NBH-s ellen fegyelmi indult.

Ficsor szerint az értékelő-elemző csoport is hibázott. „Korábban is képbe kerülhetett volna az elkövetői kör” – fogalmazott Ficsor. A hibáknak személyi konzekvenciái lesznek a miniszter szerint.

Két-három NBH-s vezető és ugyanennyi ügyintéző ellen indul felelősségre vonás. Ficsor szerint az egyéni hibák mellett procedurális hibák is kiderültek, vagyis a szervezet működésébe rendszerszerűen kódolva voltak a hibák. Emiatt a közelmúltban lemondott, az UD-ügybe belebukott Laborc Sándor főigazgató közvetett felelőssége is felmerülhet. Simicskó István, a bizottság KDNP-s tagja szerint a területet felügyelő miniszter felelőssége is megállapítható. (A megfigyelés leállításakor Szilvásy György volt a miniszter.)

Az NBH elégtelent kapott

Demeter Ervin, a Fidesz korábbi titkosszolgálati minisztere szerint a hibák azért történhettek meg, mert az NBH-t a kormány politikai feladatokkal terhelte. Demeter szerint „az elmúlt években kormányzati nyomásra a titkosszolgálatok a radikális politikai ellenzékre koncentráltak inkább”. Vagyis szerinte olyanokat figyeltek meg, akik nem jelentenek tényleges veszélyt a társadalomra, és a valós fenyegetést jelentő csoportokra nem jutott elég energia.

Az SZDSZ-es Gulyás József szerint az „az NBH bizonyos szempontból elégtelenre vizsgázott”. Ezért bizottsági vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. Ezt az ellenzéki képviselők is támogatták, és a bizottság el is fogadta a vizsgálat megindítását. Csak az MSZP-s képviselők szavaztak nemmel. Mint Tóth Károly (MSZP) az ülés után elmondta, szerintük felesleges egy újabb vizsgálat indítása. Tóth nagyon elégedett volt Ficsor „szokatlanul részletes és őszinte” vizsgálatával és annak ismertetésével is.

(Index)