Huszonhárom éve nem volt olyan magas a foglalkoztatottság az országban, mint az utóbbi hónapokban, jelentette be Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője.A szóvivő elmondta: az utóbbi 14 hónapban már 4 millió felett van a foglalkoztatottak és tartósan 400 ezer alá csökkent a munkanélküliek száma.

Hozzátette, hogy szinte minden korcsoportban – beleértve a 25 év alattiakat is – nőtt a foglalkoztatottság Magyarországon. A teljes foglalkoztatotti létszám – a január és március közötti időszakot alapul véve – összesen 4 millió 117 ezer fő volt. Ez azt jelenti, hogy 79 ezerrel több embernek van munkája, mint egy évvel ezelőtt.

A versenyszférában – amit kiemelten fontosnak nevezett Tuzson Bence – 60 ezer fővel nőtt az alkalmazottak száma az első negyedévben, ami azt is jelzi, hogy ez a szektor is hozzájárul a foglalkoztatottság növekedéséhez.

„Ezt a jó teljesítményt egyébként jórészt a feldolgozó ipar teljesítménye adja, ezen belül pedig a járműgyártás bővülésének van jelentős szerepe a foglalkoztatottság növekedésében” – hangsúlyozta.

A munkanélküliségi ráta az egy évvel korábbihoz képest 0,5 százalékkal csökkent, így ma 7,8 százalékon áll, ami azt jelenti, hogy 17 ezer fővel kevesebb, vagyis összesen 348 ezer embernek nincs munkája.

Hozzátette: a Fidesz a foglalkoztatottság kapcsán elsősorban arra törekedett, hogy megváltozzon az a tendencia, ami 2002 és 2010 között – a szocialista kormányok idején – jellemezte az országot; abban az időszakban a munkanélküliek száma megduplázódott, és mintegy negyedmillió ember vesztette el a munkáját.

Szólt arról is, hogy közgazdasági értelemben a teljes foglalkoztatottságot szeretnék elérni, vagyis a munkanélküliségi rátát 3 százalék körüli értékre kellene leszorítani. Ez Magyarország esetében azt jelenti, hogy körülbelül 150-200 ezer fő „folyamatos munkakereső” mellett lehet beszélni a teljes foglalkoztatottságról.

A jövő évi költségvetésben – idézte fel – több olyan forrást is biztosítottak, amely a foglalkoztatottság növekedését célozza. Ezek között megemlítette, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Alap 2016-ban 484,1 milliárd forinttal gazdálkodhat, ami 57 milliárd forinttal több az ideinél. A Start munkaprogram forrása pedig 340 milliárd forint lesz, ami 70 milliárd forintnyi növekedést jelent a következő időszakban.

A foglakoztatási és képzési támogatások is növekedni fognak körülbelül 2,1 milliárd forinttal, ami azt jelenti, hogy jövőre összesen 16 milliárd forintot költhetnek ezekre a célokra – mondta, hozzátéve, hogy jelentősen – 5 milliárd forinttal – növekszik a megváltozott munkaképességűeknek szánt támogatás összege is.

Ma 80 ezer főnyi megváltozott munkaképességű ember dolgozik az országban, de a Fidesz eltökélt abban, hogy tovább növelje ezt a számot – fűzte hozzá.

A közfoglalkoztatottakról szólva elmondta, hogy a jövő évi költségvetésben 340 milliárd forintra szeretnék növelni az erre szánt pénzt, így 240 ezer főre emelkedhetne a létszámuk. Hozzátette: arra törekednek, hogy fokozatosan ezek az emberek is visszataláljanak a munkaerőpiacra.

Tuzson Bence elmondta: különösen fontosnak gondolják, hogy az Európai Uniótól származó mintegy 12 ezer milliárd forintnyi támogatást nagyrészt a kis- és középvállalkozásokhoz kerüljön, azért, hogy a munkahelyteremtés is nőjön Magyarországon.

MTI