Állásfoglalásra szólította fel hétfőn a baloldalt Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a kényszerbetelepítés elleni népszavazással kapcsolatban, szerinte ugyanis „a bojkott az állásfoglalás hiánya”.

A baloldal foglaljon állást: igen vagy nem, támogatják vagy ellenzik azt az európai bizottsági javaslatot, amely Magyarország esetében is kötelezővé tenné a kényszerbetelepítést – mondta a kormánypárti politikus budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette azt is, a kampányplakátok letépése, leragasztása jogellenes magatartás, felelős politikus erre senkit sem biztathat.

Gulyás Gergely szerint a baloldal mindent megtesz a népszavazás ellehetetlenítéséért, és továbbra sem adta fel bevándorláspárti álláspontját.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese a közelmúltbeli terrorcselekmények fényében tarthatatlannak nevezte azt az álláspontot, amely szerint nincs egyértelmű összefüggés a terrorizmus és a migráció között.

A baloldal bevándorláspárti és Európa-ellenes, a Fidesz ezzel szemben Európa-párti és bevándorlásellenes – mondta, azzal érvelve, hogy aki ma kritikátlanul támogatja a bevándorlást, az valójában az európai együttműködés ellensége. Aki egy jó európai együttműködést akar, annak rendelkeznie kell valamilyen recepttel a migráció problémájának megoldására – hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott, Európának meg kell őriznie kulturális önazonosság-tudatát, és biztosítani kell az elmúlt hónapokban „az éppen a migrációval együtt járó terrorcselekmények és terrorfenyegetettség miatt” megszűnt biztonságérzetet.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a német szövetségi pénzügyminisztérium legfrissebb adatai szerint Németországban 2020-ig 93,6 milliárd eurós kiadást jelent majd 1,5 millió bevándorló integrációja.

Arra a kérdésre, hogy a külföldön élő magyarok miért nem szavazhatnak levélben, azt felelte, a Fidesznek továbbra is az az álláspontja, hogy a levélben szavazás csak végső eszközként engedhető meg, akkor, ha más megoldás nincs. A külföldön lévő magyarok esetében ha valakinek az állandó lakóhelye is külföldön van, akkor szavazhat levélben, ha viszont az állandó lakóhelye magyarországi, akkor csak külképviseleten voksolhat – közölte.

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón egy másik kérdésre azt is tudatta, hogy a kormánypárti frakció szeptember 7-től tartja majd évadnyitó ülését Balatonfüreden.

MTI

Fotók: MTI, archív