A Fidesz-frakció szerint a „mellébeszélés, a terelés és a pótcselekvés helyett” a Jobbiknak is egyenes választ kellene adnia arra a kérdésre, hogy mi az álláspontja az októberi népszavazáson.

A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke a nap folyamán sajtótájékoztatón közölte, a párt az október 2-i kvótareferendum után postázza ki konzultációs kérdőíveit a lakosságnak. Elmondta, a valódi nemzeti konzultáció elnevezésű akcióban az egészségügy, az oktatás és a korrupció témájában kérdezik az embereket, minden témakörben 5-5 kérdést tesznek fel.

A Fidesz-frakció közleményében azt írta: a Jobbiknak tisztáznia kell, hogy támogatja-e a „kényszerbetelepítést”, valamint, hogy részvételre buzdítja-e szimpatizánsait a kvótareferendumon.

Fotó: MTI, archív

Azt írták: Vona Gábor „láthatóan nem sorolja a legfontosabb ügyek közé a bevándorlást és a Magyarországot fenyegető kényszerbetelepítést”, miközben korábban még népszavazást követelt kvótaügyben.

Úgy fogalmaztak, a Jobbik elnöke most az oktatásról, egészségügyről, korrupcióról „papol”, miközben a párt Kovács Béla (jobbikos európai parlamenti képviselő) által „Európa legsúlyosabb korrupciós ügyében érintett” és – a baloldallal együtt – nem szavazta meg a 2017-es költségvetést, „amely a pedagógusoknak és az egészségügyi dolgozóknak béremelést, az oktatásnak 455 milliárd forinttal és az egészségügynek 325 milliárd forinttal többet biztosít, mint a baloldal által utoljára benyújtott költségvetés”.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

MTI

Fotó: MTI