A Fidesz szerint az ellenzék továbbra is folytatja a magyarellenes és gazdaellenes földpolitikát.

A kormánypárt hétfőn arra reagált, hogy az MSZP, a Jobbik és az LMP is kifogásolta, a kormány a földeladásokból származó bevételeket nem a vidék, a kis- és közepes családi gazdaságok helyzetének javítására akarja fordítani, hanem a törvény kiegészítésével az államadósság csökkentésére.

A Fidesz MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a baloldal már a kormányzása alatt is a külföldi spekulánsok és a nagybirtokosok érdekeit védte, de a Jobbik is becsapta a magyar gazdákat, a pénzért és a hatalomért eladta magát nagybirtokos támogatójának.

Jelezték, a Fidesz-frakció támogatja azt a kormányzati javaslatot, hogy a földárverések lezáruljanak és a földárverésekből befolyt 270 milliárd forint bevételt „a baloldal kormányzása alatt megduplázott államadósság” csökkentésére fordítsák, mert ezzel tovább csökken Magyarország sérülékenysége, nő gazdasági önrendelkezése és pénzügyi stabilitása.

A Fidesz a közleményben kitért arra, a Földet a gazdáknak programmal azt is elérték, hogy a magyar föld magyar kézben maradjon annak ellenére, hogy az uniós szabályok miatt 2014 májusában lejárt a külföldiek földvásárlási moratóriuma.

Hozzátették: nyilvános árverések útján minden harmadik magyar gazda – mintegy 30 ezer földműves – tudott földet vásárolni és ez szorosan hozzájárul ahhoz is, hogy a családi kis- és középbirtokok aránya jelentősen növekedjen a nagybirtokokkal szemben. A gazdák tisztességes piaci áron, a 2015-ös országos termőföld átlagár közel duplájáért vásárolták meg a földet – jegyezték meg.

MTI