A gyermekvédelmi törvények módosítását kezdeményezi a Fidesz annak érdekében, hogy az intézményrendszer szabályainak szigorításával megelőzhetők legyenek a gyöngyösihez, a recskihez vagy az agárdihoz hasonló, gyermekhalálokhoz vezető esetek. 

Fotó: shutterstock.com
Fotó: ShutterStock.com



Selmeczi Gabriella, a nagyobbik kormánypárt emberi erőforrások kabinetjének vezetője és Horváth László fideszes országgyűlési képviselő szerdán sajtótájékoztatón mutatták be közös javaslatukat. 
    
Ebben a többi közt a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjainak hatékonyabb együttműködését kezdeményezik. 
    
A tervezet szerint a jövőben az intézményeknek együtt kell kezelniük a testvérek ügyeit, súlyos veszélyeztetettségként értékelnék, ha a szülők elzárkóznak az ellátóktól, és azt is tiltanák, hogy lemondhassanak a védőnői, orvosi ellátásról, emellett kötelezővé tennék a megjelenést a szűrővizsgálatokon. Utóbbi elmulasztása a jelenleginél súlyosabb szankciót vonna maga után. 
    
A változtatásokat sorolva Selmeczi Gabriella közölte: törvényi szinten írná elő az emberi erőforrások minisztere a jelzőrendszer tagjainak feladatát.     
    
A javaslat felgyorsíthatja az államigazgatási eljárás folyamatát akkortól, amikor a gyermek veszélyeztetett helyzetbe kerül – tette hozzá. Ez akkor különösen fontos, ha a szülő, gondviselő nem reagál az ellátók megkeresésére, ilyenkor előzetes ügyészi határozat nélkül is intézkedhetnének a gyermekvédelem szakemberei. 
    
Horváth László a nagy felháborodást kiváltó gyermekhalálokra emlékeztetve elmondta: az elkövetők maguk a szülők voltak, akiknek tette sem a tudatlansággal, sem a rossz anyagi helyzettel nem hozható összefüggésbe. Ezen ügyeket több hatóság is áttekintette, a változtatások a vizsgálataik eredményeit és javaslatait is magukban foglalják. 
    
A jelzőrendszer tagjainak együttműködése különösen fontos, ha egy család minden együttműködést megtagad az ellátókkal – mutatott rá. Gyakori, hogy az esetek nem előzmény nélküliek, a politikus ezért is tartotta fontosnak, hogy a testvérek, féltestvérek ügyét együttesen kezeljék, akár egy családban nevelkednek, akár külön élnek. 
    
Hangsúlyozta: senki nem gondolhatja, hogy zárt ajtók mögé zárhatja gyermekét, és ott kedve szerint élhet vissza a kiszolgáltatottságával. 
    
A Fidesznek minden egyes gyermek számít, minden gyermek életét óvni kell – hangsúlyozta Selmeczi Gabriella, hozzátéve: a gyermek veszélyeztetettsége esetén a jelzés elmulasztása legalább olyan bántalmazásnak mindősül, mint más típusú bántalmazás. 
    
Módosító javaslatukról azt mondta: az csak egy lépés a gyermekvédelem megerősítésében. Emlékeztetett a többi közt arra, hogy a kormány 1,7 milliárd forintot biztosít óvodai, iskolai szociális segítő tevékenységre, 2018-tól pedig ezen segítők alkalmazása kötelező lesz az intézmények számára. 
    
Horváth László kérdésre elmondta: azért tartózkodott a Kanadai-Eu-s szabadkereskedelmi egyezmény ratifikálásához kapcsolódó határozati javaslat szavazásánál, mert az egész folyamattal szemben fenntartásai vannak.

(MTI)