Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív, illusztráció
Hirdetés

A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportja Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke és baloldali politikusok nyilatkozatára reagált. Varju László szerdán sajtótájékoztatón felháborítónak nevezte, hogy a kormánypárti képviselők szavazatukkal megakadályozták, hogy a meghívott polgármesterek és szakszervezeti vezetők elmondhassák a jövő évre javasolt büdzséről alkotott véleményüket az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén.

A Fidesz-frakció szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az önkormányzatok jövőre 118 milliárd forinttal többet kapnak, mint idén, ez 16 százalékos növekedés.

A gazdaságvédelmi akciótervben indított munkahelyteremtő beruházásokkal pedig tovább emelkedik majd a helyi iparűzési adó is – írták.

Korábban írtuk

Úgy vélekedtek: természetes, hogy a járvány elleni védekezésből az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket, ez ugyanakkor nem kormányzati elvonás, hanem szolidaritás.

A baloldali megszorítások 197 milliárd forintot vontak el az önkormányzatoktól. Akkor Varju László és párttársai, sőt mai önkormányzati vezetők – például Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere – is igennel szavazott.

Egyetlen MSZP-s volt, aki akkor tiltakozott, ellene etikai eljárást indítottak – olvasható a közleményben.