A Fidesz azt javasolja, hogy választási kampányidőszakon kívül ne helyezhessenek ki plakátot se a pártok, se a kormány – közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Szerinte a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló – kétharmados támogatást igénylő, Halász János frakciószóvivő által lex csicskának nevezett – javaslat kizárja azt a korrupciós veszélyt, amelyet most a Jobbik plakátkampányával kapcsolatban látni, így aki megszavazza az előterjesztést, az a korrupció ellen foglal állást.

A politikus szerint a Jobbik jelenlegi plakátkampánya mögött nyilvánvalóan a párt és Simicska Lajos együttműködése áll.

Úgy tűnik, Simicska Lajos nemcsak az Indexnél, hanem a Jobbiknál is lehívta a vételi jogot, amin keresztül közvetlen befolyással rendelkezik a magyar politikára – mondta, hiteltelennek nevezve, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök állítása szerint nem tud pártja plakátkampányának finanszírozásáról.

Gulyás Gergely közölte: a fideszes plakáttörvény-javaslathoz érkezett LMP-s módosító indítványok szinte mindegyikét támogatják tartalmilag, azokat a törvényalkotási bizottság foglalja majd egységes javaslatba.

A képviselő a kormánypártok önkorlátozásának minősítette, hogy a kabinetnek is megtiltanák a választási kampányidőszakon kívüli plakátolást.

A frakcióvezető-helyettes azt is megerősítette: a kormánypárti képviselőcsoport támogatni fogja a Velencei Bizottság javaslatainak nagy részét, amelyeket a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslathoz fűzött. Az indítványról jövő héten szavaz az Országgyűlés.

A politikus a jelentés legfontosabb részének azt nevezte, hogy a testület legitim célnak ismerte el a különböző társadalmi szervezetek külföldi finanszírozásának megismerhetőségét.

Noha a Velencei Bizottság véleményének nincs kötőereje, a Fidesz eddig is tekintettel volt, és most is tekintettel lesz a testület ajánlásainak nagy többségére – közölte Gulyás Gergely, aki szerint mind a „Soros-szervezetek” átláthatósága, mind a „keletről jövő” állítólagos pénzekkel kapcsolatos vád miatt szükséges a teljes transzparencia.

„Ezeken a civil szervezeteken keresztül a magyar közélet befolyásolására van lehetőség” – hangsúlyozta, hozzátéve: a működésüket nem akarják korlátozni, de az nem tartható fenn, hogy a jelentős külföldi finanszírozásuk „akár titokban tartható legyen”, jelenleg ugyanis csak a közhasznú és a kettős könyvvitelű civil szervezetek kötelezettek a külföldi támogatások nyilvánosságra hozatalára.

Ráadásul az érintett szervezetek egy része fellépett a magyar határvédelem ellen, a határkerítés lebontásának céljával – jegyezte meg.

Kiemelte továbbá, hogy a témában a nemzeti konzultáció eredménye is mérvadó.

Gulyás Gergely kérdésre arról is beszélt, hogy ha a baloldal kormányra kerülne, akkor első teendői közé tartozna a határkerítés lebontása, és a felső korlát nélküli betelepítési kvótát ugyancsak elfogadná.

A baloldal közös „sarokkövének” nevezte, hogy elbontanák a határkerítést. Mint mondta, erről beszél Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt, Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Niedermüller Péter, a DK alelnöke is.

„Ráadásul, csodák csodájára, Botka László éppen Soros Györggyel egy napon látogatott Brüsszelbe, aki ki is mondta egyértelműen: a célja a határkerítés lebontása” – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője arról is beszélt, hogy Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő egy alpári, vállalhatatlan, nőket megalázó Facebook-bejegyzést tett közzé a minap.

„E mellett nem lehet elmenni szó nélkül” – mondta, ezért arra szólította fel a szocialista pártot, zárják ki a politikust, Szanyi Tibor pedig mondjon le EP-mandátumáról.

Arra a kérdésre, hogy Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő pünkösdkor Badacsonyban „részegen dulakodásba keveredett”, a szóvivő úgy reagált: nem ez az első eset, amikor jobbikos képviselők megmutatják igazi arcukat, korábban a parlamentben Szilágyi György és Apáti István is trágár kifejezéseket használt.

A Jobbik sokkal inkább hasonlít „csőcselékre”, mint frakcióra – fogalmazott.

A 3-as metró felújítását firtató kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolta: a Fidesz azt szeretné, ha a metrófelújítás megkezdődne és mielőbb befejeződne.

A letelepedési kötvényekkel kapcsolatos felvetésre a frakcióvezető-helyettes közölte: a kormánypárt tudomásul vette, hogy a kabinet döntött a letelepedési kötvények teljes megszüntetéséről.

MTI