Bánki szerint durva lejáratás kezdődött Páva Zsolt ellen, amiben nem a programját, hanem a régi jól bevált szocialista taktika szerint személyét kezdték támadni valótlanságok és hamis szórólapok segítségével.

Páva Zsolt kifejtette: tíz hete azt ígértem, hogy egyenes és nyílt kampányt fogok folytatni, ezt is tettem, és 60 000 kérdőívet küldtünk ki a pécsieknek, amiből 10 000 vissza is érkezett, ez alapján készítettük el a programunkat. Páva kitért továbbá arra is, hogy április 30-án közzétette vagyonnyilatkozatát, nehogy később akár emiatt támadják.

A Fidesz pécsi polgármesterjelöltje elmondta, hogy 72 órán belül öt különböző lejárató támadás indult ellene, aminek okán meg fogják tenni a szükséges lépéseket, mind a rendőrség, mind a választási bizottság felé.

Bánki Erik elmondta: Baja Ferenc, az MSZP kampányfőnöke ismét elővette a régi kártyát, a lejáratást, amit már annak idején, 2002-ben is alkalmaztak. Bánki kitért arra, hogy a lejáratásban Páva szórólapjának kreatív anyagát ellopva olyan dolgokat írtak bele, amelyek minden alapot nélkülöznek, és soha sem hagyták el a polgármesterjelölt száját. A lejárató kampány másik eszköze – fogalmazott a képviselő – a kör-e-mailek, amelyek szintén teljesen hamis állításokat tartalmaznak, ezért a választók megtévesztése miatt beadvánnyal éltünk a választási bizottságnál.

Kiderült az is – mondta a fideszes képviselő -, hogy a lejárató e-mailek egyike a Direkt Kft.-nél készült, amely cég kapcsolatban áll Szili Katalin médiamegjelenését intéző más, kormánymegrendeléseket is rendszeresen kapó vállalkozással. Látható – fogalmazott Bánki -, hogy a megrendelők elvárják a cégtől Szili Katalin kampányának támogatását.

Az igen durva kampány kialakulásának okát Bánki Erik abban látja, hogy félnek a szocialisták Páva Zsolttól, mivel megígérte, megválasztása esetén minden gyanús pénzügyi mozgást kivizsgálnak, és ha találnak valamit, megkeresik a felelősöket, akiket felelősségre is vonnak. Továbbá Szili fél a vereségtől, mert az politikai pályafutása végét jelentheti – olvasható a legnagyobb ellenzéki párt honlapján.

Beszélt Bánki arról is, hogy 11 éve csapják be az embereket a szocialisták, és az embereknek ebből mára elegük lett. A kampány, amit a választás finisében folytatnak, méltatlan a városhoz, méltatlan az emberekhez és méltatlan a szocialistákhoz is – mondta a fideszes országgyűlési képviselő.

Szili jogerősen sértett választási törvényt

Három napon belül el kell távolítani Szili Katalin plakátjairól a „Május 10-én szavazzon az Összefogás jelöltjére!” szövegből az Összefogás jelöltjére utaló részt – döntött a Baranya Megyei Bíróság kedden.

A Baranya Megyei Bíróság kötelezi egyetemlegesen Szili Katalint és az őt jelölő szervezetet, hogy három napon belül a „Május 10-én szavazzon az Összefogás jelöltjére!” szöveggel készített plakátokról azt a jogsértő tartalmat távolítsa el, hogy a jelölt az „Összefogás” jelöltje – olvasható a bíróság végzésében. Az ítélet ellen további jogorvoslatnak helye nincs.

Korábban nagy kezdőbetűvel jelent meg az „összefogás” szó Szili Katalin választási plakátján, ezzel a szocialisták pécsi polgármesterjelöltje és az MSZP megsértette a választási törvényt – állapította meg a helyi választási bizottság, ezt a döntést hagyta helyben most a megyei bíróság.

Szili Katalin nem az Összefogás jelöltje, hanem az MSZP-é – mondta ki jogerős ítéletében a Baranya Megyei Bíróság. A grémium megállapította: Szili Katalin megsértette a választási törvényt, és szándékosan megtéveszti az embereket – olvasható a helyi Fidesz közleményében. Ez áll abban a bírósági ítéletben, amelyet annak nyomán hozott meg a Baranya Megyei Bíróság, hogy az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) megtévesztőnek tartotta Szili Katalin plakátjait, amelyen az Összefogás jelöltjének nevezte magát, holott a neves pécsi egyesület Páva Zsoltot, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjét támogatja – teszik hozzá.

Az Összefogás Pécsért Egyesület és a Fidesz felszólítja az Országgyűlés elnökét, hogy a törvénysértést azonnal szüntesse be és távolítsa el megtévesztő plakátjait a közterületekről, továbbá vonja be a még meglévő törvénysértő reklámanyagait, így internetes hirdetéseit is – hangsúlyozza a Fidesz és az ÖPE.

A parlament elnökeként egyetlen percig sem lehet abban a helyzetben, hogy törvénysértő módon vegyen részt akár közéleti, akár magánszemélyként bármilyen akcióban vagy kampányban – zárul a közlemény.

(hirtv.hu, MNO)