Az alkotmányügyi bizottság fideszes alelnöke által „tisztaság és gyorsítás” névvel illetett törvénycsomag eredeti tervei szerint kiemelt jelentőségű ügyekben a fogvatartott az őrizet első 48 órájában nem találkozhatott volna védőjével, ezt azonban úgy módosítanák, hogy az őrizet első 24 órájában lenne megtiltható a terhelt és a védő érintkezése a konkrét ügy egyedi körülményei alapján az ügyész rendeletére. A főszabály azonban továbbra is az – a kiemelt jelentőségű ügyekben is -, hogy a védő találkozhat és beszélhet a védencével – mondta Cser-Palkovics András.

A gyanúsítotti kihallgatást érintő – a strasbourgi bíróság egyik döntését alapul vevő – módosítási javaslatról kifejtette: ha az őrizet első 24 órájában történik meg a kihallgatás, és az ügyész az ügy egyedi körülményei alapján mégis megtiltotta a terhelt és a védő érintkezését, a védő a gyanúsított kihallgatásán sem lehet jelen. (Eredetileg azt tervezték, hogy ha a kihallgatás az őrizet első 48 óráján belül történik meg, a gyanúsított kihallgatásán nem vehet részt védő.)

A hivatkozott strasbourgi bírósági döntésben – a fideszes indítvány indoklásában foglaltak szerint – a testület kimondta: ahhoz, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog kellően gyakorlati és hatékony maradjon, a terheltnek rendelkezésére kell, hogy álljon az ügyvédi segítség a rendőrségi kihallgatás legelejétől fogva, ha csak a konkrét ügy egyedi körülményei alapján igazolható, hogy kényszerítő okok állnak fenn ezen jog korlátozására.

A politikus kérdésre azt mondta, a poligráf használatára vonatkozó tervezett passzusokban nem történik változás a módosító indítványok alapján.

Arra, hogy Rubovszky György (KDNP) teljesen elhagyná a törvénymódosítási javaslatból a védő nélküli fogva tartási időt, Cser-Palkovics András úgy reagált: szerinte Rubovszky György még úgy nyújtotta be módosító indítványát, hogy nem ismerte az ő javaslatait. Hozzátette, úgy véli, a fideszes kezdeményezés a kérdést megnyugtató módon kezeli. Az alkotmányügyi bizottság fideszes alelnöke szerint módosító indítványai találkoznak a Répássy Róbert igazságügyi államtitkár által megfogalmazott szakmai javaslatokkal is.

A kormánypárti politikus szólt ugyanakkor arról is, hogy nem tudnak mit kezdeni „azzal a megdöbbentő nyilatkozattal”, amelyet az ügyvédi kamara elnöke, Bánáti János tett. „Biztosak vagyunk benne, hogy Bánáti János ezzel a véleményével nem tükrözi az ügyvédtársadalom többségének véleményét” – közölte.

Cser-Palkovics András úgy fogalmazott, le kell rombolni a büntethetetlenség mítoszát, és ki kell jelenteni, hogy elfogadhatatlan a legjelentősebb ügyek évekig tartó elhúzódása. A „tisztaság és gyorsítás” törvénycsomag alkotmányos és demokratikus módon célozza meg ezeket a változtatásokat – tette hozzá.

Az alkotmányügyi bizottság kedden nyújtotta be a parlamentnek az egyes eljárási és az igazságszolgáltatást érintő egyéb törvények módosításáról szóló javaslatát, amellyel egyebek között megalkotnák a kiemelt jelentőségű ügy kategóriáját. Ezek egyik sajátossága az lenne, hogy az ügyész maga dönthetné el, melyik bíróságon emel vádat.

(MTI)