Fotó: Fidesz EU, Facebook
Hirdetés

Az uniós bíróság főtanácsnokának csütörtöki indítványára reagálva, miszerint a testület utasítsa el Magyarország és Lengyelország keresetét a rendelet megsemmisítésére vonatkozóan, a képviselőcsoport közölte: elutasítja a főtanácsnoki indítvány téves logikát alkalmazó érvelését, és kiáll a jogállamisági kondicionalitási rendelet megsemmisítése mellett.

„Nem fogadjuk el, hogy Brüsszel a hatalmával visszaélve a tagállamoknak járó költségvetési források megvonásával politikai, ideológiai alapon zsarolja a tagállamokat” – hívták fel a figyelmet a képviselők.

A képviselők hangsúlyozták: „sajnálatos hogy a főtanácsnok indítványában figyelmen kívül hagyja, hogy a Magyarország és Lengyelország által megtámadott kondicionalitási rendeletnek téves a jogalapja, hogy súlyos jogi hibákat tartalmaz, és hogy megkerüli az alapító uniós szerződések céljait”.

Mint sajtóközleményükben írták, továbbra is bíznak abban, hogy a jövő év elejére várható bírósági ítélet ezeket a hibákat javítja, és kizárólag jogi érvekre és a józan észre alapozza a döntést.

Korábban írtuk

„A magyar embereknek járó forrásokat meg fogjuk védeni, minden eszközzel ki fogunk állni azért, hogy az uniós nyomásgyakorlás ne veszélyeztesse ezeket a forrásokat” – tette hozzá a képviselőcsoport.