Össze kell tartani, mert most jönnek a nagy ütközetek – mondta az alaptörvény-módosítás parlamenti vitája és az Európai Tanács (ET) soron következő ülése kapcsán Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján szombaton.Az alaptörvény-módosítás nem pártpolitikai, hanem nemzeti ügy. Célja, hogy az emberek túlnyomó többségének akaratával egyezően megtiltsa a kényszerbetelepítést – szögezte le a fideszes országgyűlési képviselő.
    
Az alaptörvény-módosítás hétfőn kezdődő parlamenti vitájához hasonlóan szintén jövő héten lesz Brüsszelben az unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács ülése. Ezzel kapcsolatban Halász János azt emelte ki: a magyar miniszterelnök az egyetlen, aki a népszavazás, a magyar emberek támogatásával mehet az ET ülésére, miközben Brüsszel továbbra is a kényszerbetelepítést erőlteti.
    
Liberális és szocialista képviselők lobbiznak a kvótaarányokért, migránsok elosztását akarják kierőszakolni, a magyar emberek azonban egyértelművé tették, hogy nem akarnak kényszerbetelepítést – tette hozzá.
    
Kérdésre válaszolva, azzal összefüggésben, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció közölte: a népszavazás 98 százalékos eredményéről szóló kormányzati plakátokat „érvénytelen” felirattal fogják leragasztani Halász János azt mondta, hogy a plakátrongálás bűncselekmény és nem tanácsolja senkinek.  Hozzátette: a népszavazás egyértelmű eredménye, hogy a magyar emberek nem kérnek a kényszerbetelepítésből.
    
Ez nemzeti ügy, melyben új egység jött létre. Gyurcsány Ferenc azonban most sem akarja meghallani az emberek véleményét – vélekedett a kormánypárti politikus.

MTI