Gréczy Zsolt sajtótájékoztatója

Megérkezett a kormány Budapest elleni bosszúhadjáratának első lépése, a Fidesz ki akarja véreztetni a független színházakat. Kövesd élőben, és oszd meg Gréczy Zsolt sajtótájékoztatóját!🇭🇺🇪🇺

Gepostet von Demokratikus Koalíció am Donnerstag, 5. Dezember 2019
Hirdetés

Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány arra készül, hogy jelenlegi formájában megszünteti a Nemzeti Kulturális Alapot, elveszi az állami támogatásokat a budapesti színházaktól, valamint Kásler Miklóson, az emberi erőforrások miniszterén keresztül bele fog szólni a fővárosi fenntartású színházak igazgatóinak kiválasztásába.

A kabinet előbb a színházaknak adható társasági adót vette el, most pedig azt mondja, hogy ahol nem az lesz a színházigazgató, akit ő akar, ott nem lesz pénz és nem lesz színház sem – fogalmazott.

A politikus felszólította a Fideszt, hogy „tegyék végre túl magukat a választási vereségen”, fogadják el a budapestiek döntését, ne akarják a vereségüket a budapesti színházakon megbosszulni.

A frakciószóvivőt kérdezték arról a hírről, amely szerint a kormány az egyetemekhez hasonlóan a színházak élére is kancellárokat nevezhet ki, de azt felelte, hogy erről nincsen információja.

Gréczy Zsoltot kérdezték arról, hogy a Mandiner elemzése szerint a Borkai-ügyet kirobbantó Ördög ügyvédje blog és Czeglédy Csaba ügyvéd internetes posztjainak megfogalmazásai között sok a hasonlóság. A két szövegíró hasonló helyesírási hibákat ejt, kísértetiesen egyforma szófordulatokat használ, de még a mondatokat is hasonlóképpen kezdi – írta a Mandiner. A portál példákat is említ a hasonló nyelvezetre, többek között azt, hogy mindkét szerző szövegeiben előfordul a „nincs itt semmi látnivaló”, a „jobb sorsra érdemes” vagy az „így mulat egy magyar úr”.

A DK politikusa azt felelte, hogy amikor Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor azt mondja, hogy Magyarország, akkor a szóhasználatuk nagyon hasonlít egymásra, de mégis nagyon mást gondolnak. Hozzátette, hogy a Mandiner által kiemelt szövegek akár Facebook-kommentek közhelygyűjteményei is lehetnének. A frakciószóvivő egyúttal hangsúlyozta, hogy nem tudja, ki áll az Ördög ügyvédje blog mögött.

Kérdezték arról is, hogy a DK a nyilvánosságra hozatala előtt tudott-e a Borkai Zsolt volt győri polgármesterről készült videofelvételről. Gréczy Zsolt azt felelte, hogy a DK a megjelenés előtt nem látta a videót, a pártnak nincs köze hozzá.