Hirdetés

Novák Katalin elmondta, az 1-es típusú diabétesz már a legkisebbeket is utolérheti, csecsemőkorban is lehet diagnosztizálni, és olyankor ez egy életen át végigkíséri a családokat.

„Azon dolgozunk a magyar kormány részéről, hogy segítsük az 1-es típusú diabétesszel élő családokat” – hangsúlyozta a tárca nélküli miniszter, aki rámutatott: ennek érdekében lehetővé tették a legkorszerűbb eszközhöz való hozzájutást.

Mint mondta, ma már szinte teljeskörű állami támogatással lehet a legkorszerűbb inzulinpumpát és a vércukormérésére is alkalmas szenzort használni. Továbbá segítik azt, hogy az iskolában, óvodában a gyermekek minden segítséget megkaphassanak ahhoz, hogy a diabéteszüket gondozni tudják – közölte Novák Katalin, kiemelve, hogy ehhez meg kell adni a szakmailag felkészült támogatást is a köznevelési intézményekben.

Közölte, dolgoznak azon is, hogy a közétkeztetés a lehető legmagasabb színvonalon legyen elérhető a diabéteszes gyermekek számára. Megjegyezte azt is, ha szükséges a szülő otthon maradhat gyod-on a gyermekével.

Korábban írtuk

Novák Katalin kiemelte, azt is lehetővé teszik, hogy a diabéteszes gyermekek részt vehessenek a sportolásban.

A tárca nélküli miniszter felhívta a figyelmet: a diabétesz nem válogat, bárkinek a családjában elfordulhat, és sokat tehetünk annak érdekében is, hogy odafigyelve egymásra, segítsük a diabétesszel élőket Magyarországon.

Novák Katalin közölte, figyelemfelkeltő kampány indul a diabétesz világnapján. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy sok diabéteszes él közöttünk, és ha odafigyelünk rájuk, akkor sokat tudunk segíteni nekik – mondta.

Novák Katalin közölte azt is, hogy közzétesznek a Facebookon egy kisfilmet.

A tárcanélküli miniszter az oldalán közzétett bejegyzésében felhívta arra is figyelmet, hogy Magyarországon csaknem 4 ezer gyermek és sok fiatal felnőtt él 1-es típusú diabétesszel. Azok, akiket nem érint ez a betegség, nagyban tudnak segíteni nekik azzal, ha minél többet tudnak a diabéteszről és odafigyelnek rájuk – írta.

A cukorbetegség világnapját minden évben november 14-én tartják.