A Financial Times arról ír, hogy tíz hónappal ezelőtt Orbán Viktor magyar miniszterelnök ugyan elítélte Oroszország ukrajnai invázióját, és menedéket nyújtott a szomszédból menekülőknek, azóta azonban nem sokat tett azért, hogy változtasson az „uniós egységet fenyegető, Putyin-barát” megítélésén. A cikk szerint „a populista miniszterelnök felhígította” az Oroszország elleni szankciókat, megtagadta a fegyverek és egyéb katonai segítségnyújtását Ukrajnának, és blokkolta a Kijev NATO-hoz való közeledéséről szóló tárgyalásokat.

Hirdetés

„Az ukrán kapcsolatok mindig is alárendeltek voltak az orosz kapcsolatoknak a magyar gondolkodásban” – hivatkoznak Rácz András Oroszország-szakértőre. Magyarország az EU-s finanszírozási csomagokkal kapcsolatban az ukrajnai segélyt is „alkudozási eszközként használta”.

Orbán Viktor szerint, „egy független és szuverén Ukrajna Magyarország nemzeti érdeke is”, de az európai és az orosz gazdaság szétválasztásában már nem érdekelt az ország. Más lépések is bizonyítják, hogy Magyarország továbbra is fenntartja a kapcsolatot Oroszországgal: „Orbán Viktor nyíltan menekülési útvonalakat kínál a Kreml tisztviselőinek” – mondta egy magas rangú uniós tisztviselő.

Szerintük belföldön Orbánra nem nehezedik nyomás, hogy változtasson álláspontján, mivel sok magyar mély bizalmatlanságot táplál keleti szomszédjaival szemben. Kijev kisebbségi nyelvoktatási tilalma, amely elsősorban az oroszanyanyelvűeket célozza, több mint 100 nyugat-ukrajnai magyar iskolát is érint.

Korábban írtuk

Az ukránok is bizalmatlanok Magyarországgal szemben: egy nemrégiben végzett felmérésben a megkérdezettek 42 százaléka úgy látta, hogy a magyarok ellenségesek velük. Az ukrán külügyminiszter a múlt héten azt mondta, hogy a kapcsolat nem fog javulni, amíg Orbán hatalmon van.