Fotó: MTI/Mohai Balázs
Hirdetés

A megemlékezésen Fodor Gábor, a Liberálisok leköszönő elnöke elmondta: a Magyar Liberális Párt évek óta Nagy Imre és mártírtársainak sírjánál rója le tiszteletét az ’56-os forradalom hősei előtt, hogy tovább őrizze azt az értékvilágot, azt a szabadságot és azt a függetlenséget, amiért ezek a hősök az életüket áldozták. 

Fodor Gábor szerint 30 éve a rendszerváltó magyarok nem olyan hazát kívántak maguknak, melynek polgárai csak látszólag szabadok és függetlenek, melynek vezetői csorbítják a magyarok jogait, szabadságát és mindent megtesznek azért, hogy Magyarországot minél távolabb taszítsák Európától. Nem olyan kormányért adták az életüket az ’56-os forradalmárok sem, amely önkényesen törvényt módosít, amely a jogot a politika szolgálólányának tekinti. A Liberálisok leköszönő elnöke szerint a 2019-es önkormányzati választás eredménye megmutatta, hogy az Orbán-kormányt le lehet győzni, a választókat pedig nem lehet alattvalóként kezelni. „Nem alattvalók vagyunk, hanem szabad, független, egyenrangú polgárok. Ezért harcoltak az ’56-os forradalmárok, és ezért harcolunk most mi is” – zárta beszédét Fodor Gábor.

Bősz Anett, a Liberálisok országgyűlési képviselője az 1956-os szabadságharc egyik fontos tanulságára emlékeztette a jelenlévőket, miszerint bármennyire is különbözünk, a sorsfordító pillanatokban nem az számít, hogy a szabadság, a szolidaritás vagy a hagyományok, a nemzet a legfontosabb-e a számunkra. Csak az számít, amiért az ’56-os forradalmárok harcoltak, és amiért most újra meg kell küzdenünk: egy európai, szabad, demokratikus és békés Magyarországért. Most egy újabb sorsfordító pillanat előtt állunk, a következő időszakban pedig szintén nem a különbözőségeink, hanem a közös céljaink, a közös értékrendünk fog számítani: a demokráciába, a jogállamiságba, a szabadság és a függetlenség eszményébe vetett hitünk. „Az a feladatunk, hogy csöndben, békében, de határozottan tovább vigyük ’56-os hőseink örökségét” – figyelmeztetett Bősz Anett.

Az 1956-os szabadságharc hőseire és áldozataira emlékezünk, akik életüket adták a magyar emberek szabadságáért.

Gepostet von Liberálisok am Mittwoch, 23. Oktober 2019

Liberálisok: a mai napig a szabad, sokszínű és európai Magyarországért küzdünk

Az 1956-os forradalom és szabadságharc, a 30 éves rendszerváltás értékei a mai napig iránymutatóak, a mai napig a szabad, sokszínű és európai Magyarországért küzdünk – közölte szerdán a Magyar Liberális Párt az MTI-vel.

Közlésük szerint olyan európai Magyarországot szeretnének, ahol minden embert ugyanazok a jogok illetnek meg, ahol szabad a sajtó, van helye az érdemi vitának és nem bélyegzik meg a másképp gondolkodókat.

Az ’56-os forradalom hősei készek voltak feláldozni életüket az igazságos, egyenlő és szolidáris Magyarországért, hősies küzdelmük mindenki számára példaértékű – olvasható a közleményben.

/MTI/