Az október 2-ai népszavazáson az igennel szavazás „bátor kiállítást és egyenes gerincet”, illetve a politikai cselekvést jelenti – mondta a Magyar Liberális Párt elnöke egy fórumon szerdán Nyíregyházán.

Fotó: MTI, archív

Fodor Gábor országjáró körútjának nyírségi állomásán azt mondta, a kérdésre adott igen válaszban többek között benne van az európai értékrend és Európa melletti kiállás, az emberiességi szempont, valamint egy, a kormánynak címzett belpolitikai üzenet is.

Kifejtette, a szabadság, a szolidaritás és az emberség egész Európának fontos értékek, ilyen értelemben nem csak a magyarok belügye a népszavazás.     Az Európai Unió is „ott van” a kérdés mögött, ha erre nemmel válaszolunk, akkor az EU-val így kialakuló konfliktus elvezethet oda, hogy könnyen a közösségen kívül találja magát az ország, amit egyetlen józan magyar ember sem akarhat – rögzítette Fodor Gábor.

Az uniós tagság óta fejlődött Magyarország, a beruházások 97 százaléka brüsszeli támogatással valósul meg, az értékteremtés mögött szinte mindenhol ott van az unió – jelezte a Liberálisok elnöke.

Elmondta, az igennel szavazók a kormánynak is üzenhetnek, amelynek – meglátása szerint – nem a stadionok építését, hanem az oktatás és az egészségügy fejlesztését kellene támogatnia. Fodor Gábor szerint a rendszerváltáskor az emberek érdem alapú társadalmat szerettek volna, de ez máig sem valósult meg.

Emlékeztetett, a liberális párt az Alkotmánybíróság és a Kúria előtt is megtámadta a népszavazási kérdést, mivel meglátásuk szerint ez egy rossz kérdés és „hazugság van benne.”

Nincs kötelező betelepítés, az Európai Unió – szemben a kormánypropagandával – nem kötelező betelepítést akar, hanem azt akarja kötelezően Magyarországtól, hogy 1294 menekült menekültügyi eljárását folytassa le – hangsúlyozta az ellenzéki párt elnöke.

Az uniós támogatást elfogadjuk, de azt nem, hogy a közös döntéseknek mi is része vagyunk? – tette fel a kérdést Fodor Gábor, megjegyezve, ebbe a közös döntésbe nemcsak a magyaroknak, hanem másoknak is bele kell törődniük.

Az emberiesség kérdését említve azt mondta, egy bajban lévő, menekülő embernek egy magát kereszténynek valló ember nem mondhatja azt, hogy nem engedünk be, ez nem helyes és emberséges magatartás.

Nem arról van szó, hogy milliószámra kell befogadni az illegálisan érkezőket, de „segítő kezet kell nyújtani azoknak, akik az életüket mentik” – vélekedett.

Fodor Gábor a fórumon azt mondta, nem járható út a szavazástól távol maradás, mivel senki sem akarhatja, hogy a feje fölött döntsenek egy őt is érintő kérdésről.

Az érvénytelenül szavazás nem megoldás, mivel a történelem csak két számot, az igenek és a nemek arányát fogja feljegyezni – hangsúlyozta a fórumon az ellenzéki politikus.

MTI

Fotó: MTI, archív