Az MSZP fogadóórára hívja jövő hét hétfőre a devizahitel-károsultakat ahelyett, hogy pótcselekvésként részt venne az erről a problémáról tartott parlamenti vitanapon – mondta az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan elmondta, az MSZP-frakció támogatja, hogy az Országgyűlés házszabálytól eltérve tárgyalja a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot a héten. A szocialisták szerint mindaddig fent kell tartani a kilakoltatási tilalmat, amíg nem oldják meg a devizahitel-károsultak ügyét, ehhez pedig kormányváltás kell – hangoztatta.

Megjegyezte: a mostani előterjesztés azokat a családokat segít, akik a Fidesz kormányzása miatt olyan helyzetbe kerültek, hogy elveszíthetik otthonukat; nekik november 15. és április 30 között lesz egy védelmi időszak.

Tóth Bertalan jelezte ugyanakkor, a jövő hétfői, a devizahitel-károsultak érdekében szükséges lépésekről tartandó parlamenti vitanapon nem vesznek részt, helyette az egyéni választókerületekben fogadóórákat tartanak képviselőik, jelöltjeik.

Az MSZP pótcselekvésekben nem kíván részt venni, hiszen a devizahitelesek problémáiról nem vitatkozni kell, azt meg kell oldani, ahhoz pedig kormányváltás kell – hangoztatta.

Tóth Bertalan közölte, a devizahitelesek problémáinak megoldásához fel kellene használni azt a 270 milliárd forintot, amit a Magyar Nemzeti Bank a devizahiteleken nyerészkedve szerzett. A legjobb az lenne, ha a felvételkori árfolyamot figyelembe véve tudnák rendezni a devizahitelesek ügyét – mondta.

Közölte, a Fidesz ezt a problémát nem akarja megoldani, a kormánypárt láthatóan a bankoknak kedvez, illetve „az unortodoxia géniuszának, a közpénzjelleg-eltüntető világbajnoknak” azzal, hogy inkább jógatanárokra, barátnőkre, feleségekre és mindenféle rokonokra, barátokra engedi elkölteni ezt a rengeteg pénzt.

MTI