Fülöp Attila egy 12 fogyatékossággal élő embernek otthont adó családi ház, úgynevezett támogatott lakóotthon átadóján mondott beszédet. A beruházás a Kiköltözünk! elnevezésű program részeként jött létre a Békés megyei településen.

Hirdetés

Az államtitkár hangsúlyozta, ehhez szükség volt a közösség támogatására, befogadására is.

Országszerte 206 helyszínen, 25 milliárd forintból épülnek hasonló lakóotthonok; a program a fogyatékos intézményi ellátás kereteinek megújítását jelenti – emelte ki. Fülöp Attila emlékeztetett, a szociális és gyermekvédelmi szektorban dolgozók – mintegy 90 ezer ember – bére húsz százalékkal emelkedik január 1-jétől.

Kovács József (Fidesz) országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, „jó út, amelyet a kormány kijelölt az ellátórendszer számára”, ugyanis ilyen házakban élni ilyen házakban élni jobb életminőséget jelent a fogyatékkal élőknek a nagy intézmények után.

Vésztőn hat lakóingatlan épül, egybe már beköltözött 12 ember. További háromba még idén beköltöznek az ellátottak, két ingatlan várhatóan jövő év végére készül el. A programra 655 millió forintot fordítanak; az összegből felújították a házak közelében lévő szolgáltatóközpontot is. A lakóotthonokba 72 fogyatékkal élő személy költözik majd be.

A vésztői önkormányzat ingyenesen biztosította a telkeket a lakóotthonoknak.

Békés megyében más településeken is van ilyen program. Eleken 72-en, Magyarbánhegyesen, Mezőkovácsházán és Medgyesegyházán összesen 120-an költöznek ki támogatott lakóotthonokba – mondta az MTI-nek Kállai Mária, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Békés Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese.

Korábban írtuk