Fotó: MTI/Oláh Tibor, illusztráció

A KSH gyorsjelentése szerint tavaly több gyermek született, és kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban. Örvendetes hír, hogy jelentősen csökkent a csecsemőhalandóság is. A demográfiai áttörés ugyan elmaradt, a beindult folyamatok azonban biztatóak.Úgy tűnik kezdenek beérni azok az intézkedések, amelyek a családalapítás és a gyermekvállalás megkönnyítését célozzák. Tavaly, az év első két hónapjában ugyan csökkent a születésszám, ám az év második felében, növekedni kezdett a világra jött babák száma. A legjelentősebb növekedést (8,3 százalék), októberben regisztrálták. Összességében a születések száma 1,5 százalékkal nőtt az év folyamán 93 100 baba látta meg a napvilágot.

Ezt az értéket meg kell becsülnünk, mint Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese korábban elmondta a Demokratának. Hiszen kevesebb édesanya hozott világra ennyi gyermeket, mint ahányan a korábbi években szülésre vállalkoztak. A korábbi nagy létszámú korosztályok ugyanis mára nagyrészt kivonultak a családalapító életkorból. A szülőképes korba kerülő új nemzedék pedig létszámában lényegesen kisebb, mint az előttük járó generációk. Ráadásul éppen a fiatalokat érinti az elvándorlás, s a tanulmányi időszak kitolódása, ami nem kedvez a korai gyermekvállalásnak.

Javítja az adatokat az is, hogy jelentősen csökkent a csecsemőhalandóság, ezer élveszületésre 3,9 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,3 ezrelékpontos mérséklődést jelent. Ilyen alacsony értéket még soha nem mértek a hazai népmozgalmi statisztika történetében.

A népességfogyás mérséklődéséhez hozzájárult az az örvendetes tény is, hogy 3,6 százalékkal kevesebben haltak meg tavaly, mint 2015-ben. Igaz, az év utolsó hónapjaiban jelentősen emelkedett az elhunytak száma. Összességében azonban mégis elmondható, hogy a születésszám emelkedése, és a halálozások csökkenése mérsékelte a népességfogyás ütemét. A természetes fogyás 15 százalékkal csökkent, 33 800 fővel lettünk kevesebben. A népesség becsült lélekszáma 2016 végére 9 millió 799 ezer fő volt.

Igazán örömtelinek tekinthetjük az házasságkötési hajlandóság megváltozását. Az adatok szerint tavaly 15 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint egy évvel korábban. Többen léptek frigyre, mint 1996 óta bármikor, holott akkor még a Ratkó-unokák népes nemzedéke igyekezett behajózni a házasság jelentette révbe. Sok pár első gyermekük érkezésekor mondja ki a boldogító igent, ezt már a divatszakma is követi. Az esküvői ruhaszalonok szinte mindegyike kínál már fehér menyasszonyi ruhát kismama-fazonban is, bármilyen méretű pocakra.

Nagy Ida