Hirdetés

Földesi Gyula (Fidesz) arról kérdezte az igazságügyi minisztert, előfordulhatott-e a tiltott kampányfinanszírozás gyanúja a Párbeszéd képviselőjénél, miután a választás előtti időszakban felmerült, hogy Szabó Tímea kampányát „kábítószer-értékesítésből származó pénzből finanszírozhatták”.

Aggasztó, hogy a baloldal ezektől az eszközöktől sem riad vissza, ha a hatalom megszerzéséről van szó – fogalmazott a kérdező kormánypárti képviselő.

Varga Judit igazságügyi miniszter felidézte: csak átláthatóan és törvényesen működő szervezetnek nyújtható költségvetési támogatás, a párttörvény pedig világosan megszabja a finanszírozás kereteit.

Megjegyezte, a kérdező által felvetett ügyben „a Gyurcsány-párt tengerentúli tagozata nem vállalja a felelősséget, a baloldal pedig mélyen hallgat”, ami azt mutatja, hogy náluk semminek nincsen következménye. Hozzátette, az ügy jogi és erkölcsi szempontból is aggályos, hiszen ha beigazolódik a tiltott pártfinanszírozás gyanúja, a párttámogatás teljes összegét vissza kell fizetniük és csökkentik a párt állami juttatásait.

Korábban írtuk

Viszonválaszában a kérdező arról beszélt: porba hullt a baloldal korrupcióellenes elkötelezettsége, „úgy tűnik, a magyar baloldal 2022-es kampányhajója kokainnal ment”.

A miniszter úgy reagált: az ügyet kirobbantó hangfelvétel alapján felmerül a gyanú, hogy a képviselőnő kampányát kábítószer-eladásból finanszírozhatták, és itt az ideje, hogy a politikus vállalja a felelősséget.