A rengést a lakosság nagyobb területen érzékelte. Az obszervatóriumba károkról nem érkezett bejelentés – áll a közleményben.

Oroszlány önkormányzata az MTI-vel azt közölte, hogy a földrengés epicentruma Gánt és Csákvár között volt. Az első, gyors kárfelmérés szerint a közintézmények működésében sem okozott zavart a rengés. A város polgármestere, Takács Károly (Fidesz-KDNP) úgy ítélte meg, hogy egyelőre nem szükséges a helyi védelmi bizottság összehívása.

A polgármester az MTI-nek elmondta: a hivatalban nyolc óra után pár perccel hallották a morajlást, és mivel már „rutinosak e téren”, rögtön értesítették a katasztrófavédelmet. Mikor bebizonyosodott, hogy valóban földrengés volt, egyeztetett a környező települések polgármestereivel is.

Mint hozzátette, a magasabb házaknál kisebb mozgást érzékeltek. Mostanáig vagyoni kárról nem érkezett jelentés, de a környékbeli intézmények vizsgálata még tart. Takács Károly úgy tudja, a földrengésben senki nem sérült meg.

A polgármester a katasztrófavédelemmel folytatott kárfelmérés eredményéről 13 óra utánra ígért részleteket.

Oroszlányt és térségét a legutóbb január végén rázta meg földrengés, az 4,7-es erősségű volt. Az akkori rengés csaknem ötven kilométeres körzetben érzékelhető volt. Senki sem sérült meg, de biztosítókhoz és a polgármesteri hivatalokhoz az egész országból több mint háromezer bejelentés érkezett, a károk teljes összege meghaladhatja az egymilliárd forintot. Oroszlányban 220 káresetet jegyzőkönyveztek, a közeli Vértessomlón 107 épületben keletkeztek károk. Magyarországon 1985 óta nem volt olyan erejű földrengés, mint januárban abban a térségben.

(MTI)