Menczer Tamás azt mondta, hogy a tározók töltöttsége – kapacitásukhoz mérten – 44-45 százalékon áll, míg az ország éves fogyasztásához képest ez az arány meghaladja a 26 százalékot. Az európai töltöttségi átlag 15 százalék alatt van, tehát „jelentős lépéselőnyben vagyunk” – fűzte hozzá.

Hirdetés

A kabinet azzal bízta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy intézkedjen 700 millió köbméter, a már meglévő szerződéseken felüli gáz beszerzéséről. A miniszter ezt a munkát folyamatosan végzi, ezt a mennyiséget még be tudnák tárolni a tározókba – közölte Menczer Tamás. Hangsúlyozta: az őszi és a téli hónapokra a gáztározók telitettsége megfelelő lesz.

Európában most nem az a fő kérdés, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem az, hogy van-e elegendő és jut-e mindenkinek. „Nálunk van elegendő energiahordozó, érkezik a gáz folyamatosan, és azon is dolgozunk, hogy az ország energiabiztonságát megőrizzük” – mondta az államtitkár.

Az Északi Áramlat-1 gázvezeték leállásáról Menczer Tamás megjegyezte, hogy a helyzet súlyos, mivel Oroszország már a vezeték karbantartási munkálatainak kezdete és a szállítás felfüggesztése előtt is 40 százalékra korlátozta a kapacitást.

A munkálatok hivatalosan július 21-ig tartanak a vezetéken, de jelenleg senki nem tudja, hogy a határidő után valóban megindul-e a gázszállítás, és ha igen, mekkora mennyiségben – mondta az államtitkár. Ha nem, akkor az „izgalmas helyzetet” teremt, elsősorban Németországban – tette hozzá.

Magyarországra két irányból érkezik az orosz gáz: a déli gázfolyosón – Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül – 3,5 milliárd köbméter jön, míg Ausztria felől további egymilliárd köbméter – közölte. Menczer Tamás szerint most arról folynak a tárgyalások, hogy a teljes orosz gázmennyiséget átirányíthassák a déli gázfolyósóra.

Hangsúlyozta, hogy az európai gázfelhasználás 40-50 százaléka orosz forrásból származik, tehát ezt nem lehet az egyik napról a másikra kiváltani. Valóban a háború „minden bajnak az okozója”, de a helyzetet az unió szankciói csak tovább rontják – mondta.

Menczer Tamás a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hazugságnak nevezte, hogy a kormány nem tett semmit az orosz „gázfüggőség” ellen.

Míg 2010-ben a szomszédos országok közül Magyarországnak csupán kettővel volt gázvezeték-összeköttetése, jelenleg a hétből hattal van. Míg 12 évvel ezelőtt csak egy hosszú távú gázmegállapodása volt az országnak, jelenleg kettő van: egy Oroszországgal, egy pedig a Shell-lel.

Korábban írtuk