A szankciós energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifa programnak, amely az ötezer fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít. A tűzifa több mint 50 százaléka november végéig már el is jutott az önkormányzatokhoz.

Hirdetés

A szociális tűzifa program 2011 óta működik, a támogatási keret azóta az ötszörösére emelkedett. Az Agrárminisztérium közleménye szerint november végéig a program keretében az állami erdőgazdaságoktól 1956 önkormányzat igényelt tűzifát összesen 181 796 köbméter mennyiségben. A legtöbb igény eddig a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar, valamint Borsod-Abaúj megyékből érkezett.

A pályázatok beadási határideje 2022. augusztus 31-e volt, az önkormányzatok a tüzelőanyagot legkésőbb 2023. február 15-éig oszthatják ki a rászorulók részére. Az elmúlt 12 év időszaka alatt az állami erdőgazdaságok több mint másfél millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatok számára, hogy minden évben minél többen meleg otthonban tölthessék az ünnepeket és a téli időszakot.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Korábban írtuk