A Japánban történt baleset óta a nukleáris biztonság megerősítésének kérdése még az eddigieknél is aktuálisabbá vált – húzta alá Fellegi Tamás. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió a lehető legrövidebb időn belül reagált a fukusimai eseményekre. A 2011. március közepén megtartott Magas Szintű Konferencián a résztvevők egyetértettek az atomerőművi stressz tesztek elvégzésének szükségességében, önkéntes végrehajtásában. Az Energia Tanács Fellegi Tamás által összehívott március végi rendkívüli ülése pedig elrendelte az átfogó tesztek kidolgozását és mielőbbi végrehajtását. Az elmúlt hetekben arról is döntés született, hogy az egységes vizsgálati szempontok a természeti katasztrófákra és az emberi mulasztásra terjednek majd ki.

Az európai uniós felülvizsgálati kezdeményezés példaértékű lehet az atomenergiát hasznosító harmadik országok számára is. A pillanatnyi állapotfelmérést követően azonban hosszú távon is biztosítani kell a feltételeket a folyamatos ellenőrzésre, különös figyelemmel az emberi tényező szerepére – emelte ki Fellegi Tamás. Hozzátette, hogy a nemzeti stressz tesztek alapján 2012 első felében várható a Bizottság végleges jelentése a felülvizsgálati folyamat tanulságairól.

Magyarországon az Országos Atomenergia Hivatal már átadta a Paksi Atomerőműnek a célzott biztonsági felülvizsgálat tartalmára vonatkozó hatósági követelményeit. A Paksi Atomerőmű biztonsági tartalékainak újraértékelését 2011. október 31-ig végzik el a szakemberek. A hazai energiaellátás biztosítása érdekében a hamarosan a kormány elé kerülő Nemzeti Energiastratégia az elkövetkező évtizedekben is számol az atomenergiával.

A miniszter beszédében a nukleáris biztonsági kérdések területén való együttműködés fokozott jelentőségére is felhívta a figyelmet, azzal érvelve, hogy a szakmai tudás és a tapasztalatok megosztása elősegíti a bármely okból bekövetkező nukleáris balesetek megelőzését és a nukleáris biztonság erősítését.