Hirdetés

Az OKF szóvivője elmondta: már több mint 150 esethez riasztották a tűzoltókat, a legtöbbször Budapesten, Komárom-Esztergom és Baranya megyében. Jellemzően letört faágak és kidőlt fák miatt, de számos helyen a felgyülemlett csapadék, illetve a jégeső is gondot okozott.

A Baranya megyei Sellyén több tucat ingatlan teteje sérült meg a viharos szél, illetve a jégeső következtében.

Budapesten a XVI. és a XX. kerületben, valamint Szentendrén egy-egy épület teteje is kigyulladt villámcsapás következtében. Szabadszálláson és a főváros XVI. kerületében villámcsapás miatt kigyulladt fát is oltaniuk kellett a tűzoltóknak.

Több helyen elektromos vezetékek is elszakadtak a viharban, így áramkimaradások is vannak – ismertette az OKF szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: az este folyamán egyre inkább a Dunától keletre helyeződnek át a zivatarok. A heves zivatarokat szélrohamok, felhőszakadás és több centiméter nagyságú jég is kísérheti. Éjjel fokozatosan a Tiszántúlra korlátozódik a zivatartevékenység.

Korábban írtuk

Az ország nagy részén továbbra is várható, hogy másodfokú riasztásokat adjanak ki a zivatarveszély miatt. Megjegyezték, hogy az este folyamán kis eséllyel akár harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak.

Szombaton a Dunától keletre elszórtan fordulhatnak elő zivatarok, ezeket jellemzően felhőszakadás kísérheti – tették hozzá. Zivatarveszély miatt szombatra már csak elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.

281 esetben volt szükség a tűzoltók munkájára

Azt írták, hogy főként kidőlt fák és letört faágak miatt kellett beavatkozniuk: a faágak utakra, autókra, házakra, elektromos vezetékekre dőltek, ezeket kellett eltávolítaniuk.

Helyenként a hirtelen lezúduló esőt nem tudta elvezetni a csatornarendszer, húsz lakóházból a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzniuk a vizet. Néhány lakóház elektromos szekrényébe is befolyt a víz, ami elektromos tüzekhez, füstöléshez vezetett.

Budapesten és Pest megyében több lakóházba is villám csapott, és meggyulladt a tető, másutt fák gyulladtak ki a villámlástól – írták.

Volt ahol épületek tetejét és kéményét is megbontotta az erős szél, sok helyen pedig a dió és tojás méretű jégeső rongálta meg a háztetőket.

Baranya megyében eddig több mint háromszáz sérült házról érkezett bejelentés. Az eddigi adatok szerint Sellyén 245, Drávaiványin 61, Okorágon pedig 21 épületben keletkezett kár. Öt közeli megyéből kilenc tűzoltóautóval 36 tűzoltót vezényeltek a helyszínre. A tűzoltók munkáját több mentőcsapat is segíti: nyolc megyéből 66-an érkeztek 16 járművel.

A sérült tetőkről kell eltávolítani a törmeléket, az összetört cserepet, a feltépett bádoglemezt, majd fóliáznak, hogy ne ázzanak be az épületek.