Fotó: police.hu
Hirdetés

A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. május 28-án 23 óra 15 perckor Hercegszántó térségében 43 külföldit tartóztattak fel.

Másnap reggel 6 órakor Kelebiánál újabb 12 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök. A magukat szír és török állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.


A rendőrök az éjszaka során 157 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében.

Korábban írtuk

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei az osztrák rendőrökkel, a honvédekkel, valamint a Polgárőrség Határvédelmi Tagozatával együttműködve 2022. május 28-án 22 óra és május 29-én 6 óra között tíz esetben, 157 illegális migránst tartóztattak fel Kiszombor, Ásotthalom és Röszke külterületén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai afgán, tunéziai, pakisztáni, marokkói, algériai, török és líbiai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.


Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 23 éves ukrán sofőr ellen, aki négy embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztálya jelzése alapján a Pest megyei rendőrök 2022. május 28-án 21 óra 50 perc körül az M5 autópálya inárcsi pihenőjénél vezettek ki egy lengyel rendszámú személygépkocsit, amelyet egy ukrán férfi vezetett, a járműben négy külföldi tartózkodott.

Fotó: police.hu

A magukat pakisztáni, illetve indiai állampolgárnak valló emberek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.

Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, az ukrán férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.

Az embercsempészés bűntette alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.