Hétfő este 17 óra 38 perckor érkezett az első bejelentés a kövesdi tűzoltóságra, miszerint Mezőkövesd és Borsodivánka között a nagy erejű szél kidöntött egy villanyoszlopot. Azt követően pedig folyamatosan csengett a telefon a központban.

A vihar során kialakult tornádó elsőként a Kavicsos-tó környékén söpört végig, ahol fákat döntött ki. Aztán szerencsére, elkerülve a település jelentősebb részét a mezőgazdasági területeken folytatta tombolását a nem mindennapi természeti jelenség.

„A 3. számú főúton mintegy tucatnyi villanyoszlopot döntött ki a vihar, illetve a tornádó mintegy 500 méteren letarolt egy erdősávot is. Azonban Mezőkövesden a legnagyobb gondot a tornádó utáni özönvízszerű esőzés és a nagy szél okozta” – mondta el Koroknai Péter, a Mezőkövesdi Tűzoltóság tűzoltóparancsnoka.

A szél az egész település területén fákat döntött meg, a víz pedig elöntötte Mezőkövesd főutcáját, a környező mellékutakat, az alacsonyan fekvő szuteréneket, pincéket.

Összességében mintegy száz bejelentés érkezett a Mezőkövesdi Tűzoltóságra, így a szabadnapon, szabadságon lévő tűzoltókat is berendelték, így mintegy 10 fővel tudták erősíteni a szolgálatban lévő mentőcsapatot.

A vihar levonulását követően az éjszaka és kedd délelőttig mintegy 38 esetben tudtak ténylegesen beavatkozni a tűzoltók, azonban még most is több olyan helyszín, hely van, ahol nem tudták megkezdeni a szivattyúzást, mert nincs hova szivattyúzni.

Folyamatosan folyik a kárelhárítás, a fák kivágása, a szivattyúzás. A tűzoltóparancsnok szerint valószínűleg szerda délutánig, legkésőbb csütörtök délelőttig sikerül a vihar által okozott károkat teljes mértékig orvosolni.