Fotó: MTI
Hirdetés

Harmadik polgármesteri ciklusát kezdheti meg Cser-Palkovics András Székesfehérvár élén. A fideszes városvezetőnek 2010-ben szavaztak először bizalmat a város lakói, akkor még egyszerre volt országgyűlési képviselő és polgármester is. Majd amikor a parlament 2013-ban megváltoztatta a polgármesterek jogállásáról szóló törvényt, és választania kellett a két tisztség között, ő Székesfehérvár mellett döntött. Úgy tűnik, hogy szavazói ezt azóta sem felejtették el neki, így vasárnap több mint húszezer voksot kapott, jelentősen megelőzve összellenzéki kihívóját. Ugyancsak harmadszor vághat neki a városvezetésnek dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza fideszes vezetője, akit a lakók szintén 2010 óta folyamatosan a polgármesteri székben tartanak. Pokorni Zoltán, Budapest XII. kerületének vezetője ennél is hosszabb karrierrel büszkélkedhet: őt először 2006-ban választották meg polgármesternek. A hagyományosan jobboldali bástyának tartott Hegyvidék polgárai azóta is folyamatosan bizalmat szavaznak neki, így ezúttal is meg tudta őrizni pozícióját, és immár negyedik ciklusának vág neki. A főváros legrégebbi polgármesteri tisztével pedig a XIII. kerület vezetője, Tóth József dicsekedhet, akit először 1994 decemberében választottak meg a Magyar Szocialista Párt színeiben. 2002 októberében pedig már harmadjára tudott nyerni Angyalföldön. 2014-ben is újrázott annak ellenére, hogy akkor nem kötött szövetséget a szövetkező ellenzéki pártokkal, most viszont már az ellenzéki összefogás jelöltjeként szerezte meg a voksok jelentős többségét.

A fideszes Polics József immár kilenc éve Komló polgármestere, az egykori híres bányászváros lakói pedig úgy döntöttek, hogy további öt évre rábízzák a város vezetését. Polics arról lett nevezetes a választási kampány során, hogy elvállalta a nyilvános vitát a munkájára kígyót-békát kiabáló összellenzéki kihívójával, ami, úgy tűnik, jót tett a népszerűségének. Ahogy az is, hogy munkássága során sikerrel vette fel a harcot a bányák bezárását követő munkanélküliséggel, és a nagyarányú elvándorlást is sikerült lefékeznie. Bebes István, Körmend város fideszes polgármestere szintén hosszú karriert tudhat maga mögött, 2002 folyamatosan ő a település vezetője. Bár szűk többséggel, de ezúttal is nyert, így folytathatja tizenhét éve tartó regnálását.

Az önkormányzati kampány során két olyan polgármester is szexbotrányba keveredett, aki már hosszú ideje vezeti települését. Egyikük Borkai Zsolt, aki 2006-ban nyerte el Győr polgármesteri címét, majd 2010-ben és 2014-ben is bizalmat szavaztak neki a helyiek. A titokban rögzített botrányos videó miatt kevesen fogadtak volna arra, hogy ezúttal is győztesen kerül ki a megmérettetésből, ám a választók így is bizalmat szavaztak neki. A másik bajba jutott városvezető Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, akiről már jó ideje keringett egy inkrimináló felvétel a pornóoldalakon. Ennek dacára mégsem csökkent a népszerűsége, sőt toronymagasan nyerte a vasárnapi voksolást. Mondhatni, ragaszkodnak hozzá a budaörsiek, hiszen 1991 óta szinte minden alkalommal őt választották meg a település élére.

Szintén rendkívül hosszú polgármesterségre tekinthet vissza Szita Károly, aki először 1994-ben került Kaposvár élére. A fideszes városvezető azóta folyamatosan nyeri a választásokat, 2014-ben még azt is elmondhatta magáról, hogy a huszonhárom megyei jogú város polgármesterei közül a legnagyobb arányban ő kapta a szavazatokat. Most sincs szégyenkeznivalója: noha korábban számos lejáratókampány célkeresztjébe került, mégis meg tudta szerezni a voksok több mint 56 százalékát. Gémesi György 1990 óta látszik kimozdíthatatlannak Gödöllő polgármesteri székéből. Korábban álltak mögötte országos nagy pártok, sőt maga is próbálkozott pártalapítással. Mára egyedül maradt, de még így is sikerül neki folyamatosan megőrizni pozícióját. Ezúttal is a Gödöllői Lokálpatrióta Klub jelöltjeként indult, méghozzá olyan sikerrel, hogy ellenzéki kihívója, a DK–Jobbik–MSZP–Párbeszéd által támogatott Kovács Barnabás még öt százalékot sem tudott elérni, míg a kormánypárti jelölt hiába zárkózott föl szorosan mögéje, megelőzni mégsem tudta a közel negyvennyolc százalékkal diadalmaskodó Gémesit. Az abszolút rekorder mégis a nyolcvanegy éves Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere. Pásztort 1965-ben választották meg tanácselnöknek, ám a rendszerváltozás óta is rendre bizalmat szavaz neki a közösség. Ezúttal sem volt ez másképp, az idős címvédő magabiztosan hagyta le kormánypárti kihívóját, vagyis további öt évre ő lesz a polgármester, és még nyolcvanhat évesen is irányíthatja a települést.

Fotó: MTI, Demokrata (szerk.)