Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Új egészségházat adtak át Szigetcsépen

Gyopáros Alpár a Magyar falu program támogatásával megvalósult új egészségház átadásán hangsúlyozta, hogy a szigetcsépi fejlesztések jól tükrözik a program részeként végzett munkát.

Hirdetés

Emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök 2018-ban hirdette meg a Magyar falu program elindítását. Olyan életminőséget akartak kínálni a kistelepülésen élőknek, ami arra ösztönzi őket, különösen a fiatalokat, hogy maradjanak helyben. A falvakból elköltözők többi között ugyanis azt említették, hogy nem megfelelő az egészségügyi ellátás, az óvodai körülmények, illetve az utak, járdák állapota. Ezért olyan sokrétűek a Magyar falu program támogatási céljai – emelte ki a kormánybiztos.

Szigetcsépen négy különböző típusú projekt zárul most – mondta -, hozzátéve, ezek a fejlesztések jól mutatják, hogy a Magyar falu programot „a magyar falvak írják”, igényeikhez alkalmazkodnak a támogatások.

„Maguk a falvak mondják meg, hogy milyen támogatási célokra van szükségük, és természetesen a mi munkánkat ilyen irányba szeretnénk folytatni” – közölte Gyopáros Alpár.

Bóna Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy az elmúlt időszakban „csodák történnek” a településen, ami a valódi összefogásnak köszönhető. Hozzátette: nem állnak meg, Szigetcsép határán túl vannak leginkább még feladatok, hiszen a közlekedésben, az oktatási-nevelési infrastruktúrában, az agglomerációban, Szigetszentmiklóson, a Csepel-sziget északi részén bőven van tennivaló.

Tóthné Kriszt Judit, a mintegy 2300 lakosú település független polgármestere elmondta, hogy a 240 négyzetméteres új egészségházban a háziorvosi rendelő mellett a védőnői szolgálatot és egy gyógyszertárat is elhelyeztek, és az épület megkapta a passzívház minősítést. A Magyar falu programban 30 millió forint támogatást nyertek el az egészségházhoz, melyhez 190 millió forint önerőt tettek hozzá. A településen emellett további három projekt valósult meg a programban: útfelújítás történt 16 millió forint költségvetési támogatással, kisteherautót tudtak venni a napi falugondnoki feladatok segítésére – ehhez 4,6 millió forintot kaptak – és új urnafalat alakítottak ki a köztemetőben, amihez a kormány 6 millió forinttal járult hozzá.

Korábban írtuk