A hétfői testületi ülés előtt szót kértek a civilek, és petíciót olvastak fel a képviselőknek. A törvénytelenségek sorát feltáró ombudsmani állásfoglalásra hivatkozva felszólították őket a golfberuházással kapcsolatosan hozott döntések visszavonására, illetve a lemondásra. A civilek céljuk elérése érdekében további akciókat helyeztek kilátásba. A képviselők a petíciót leszegett fejjel meghallgatták, majd megkezdődött az ülés.

A testület először is úgy döntött, hogy az ombudsman törvényességi észrevételeit ne vegyék figyelembe. Ezután megerősítették, hogy szerződést kötnek a Grupo Miltonnal a Páty és Telki közé építhető kisvárosra. A szerződés elkerülő utak megépítésére is kitér, és ezzel kapcsolatosan a pátyi önkormányzat részére jelzálog bejegyzésére kerül sor egy székesfehérvári ingatlanra, amely szakértők szerint egy kereskedelmi vagy lakásépítési célra teljesen alkalmatlan, nehezen megközelíthető, ingoványos, belvizes, legelő besorolású terület a szennyvíztisztító telep mellett, és értéke töredéke a befektető által deklaráltnak. Ez a képviselőket különösebben nem zavarta.

A szerződés elfogadása mellett a képviselők megerősítették a február 22-én jóváhagyott, a golfváros megépítését lehetővé tevő új szabályozási tervet is, de az a korábbi elképzeléssel ellentétben nem március 31-én, hanem július 15-én lép hatályba – így ezt a rendeletet az ombudsman egyelőre nem tudja megtámadni, de kérdés, hogy az állásfoglalásban hivatkozott, korábban hozott törvénysértő döntésekre reagál-e addig. Mivel közelegnek az országgyűlési választások, igen sok kérdőjel merül fel a pátyi testületi döntéseket és a golfberuházás jövőjét illetően.