Az elmúlt öt év bebizonyította, hogy Magyarország 2010-ben kezdett reformjai működnek, hogy a jelenlegi kabinet az adócsökkentés kormánya, és szeretnénk, ha az maradna a jövőben is – fogalmazott budapesti sajtótájékoztatóján dr. Láng Zsolt, a II. kerület fideszes polgármestere. A kerületvezető hozzátette: a további adócsökkentésekre az ad esélyt, hogy stabil a gazdasági növekedés, s az ország iránti bizalom is egyre erősödik.

Láng Zsolt a részletekről szólva azt mondta, a 16 százalékos, egykulcsos, alacsony személyi jövedelemadóval már több mint 600 milliárd forint maradt a családoknál, s mivel a tervek szerint az szja kulcsa jövőre 15 százalékra csökken, így további 120 milliárd marad mintegy négymillió ember zsebében. Hangsúlyozta, a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy minél előbb egy számjegyű lehessen a személyi jövedelemadó kulcsa.

– A családok terheinek csökkentése 2010 óta változatlanul a fő célunk – mondta a polgármester, példaként említve a családi adókedvezményt, amelynek 2011-es bevezetése óta – az idei várható 240 milliárd forintos tehercsökkentéssel – összesen már több mint ezer milliárd forinttal több maradt családoknál. A jövő évtől ráadásul tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye is: 2016-tól 2019-ig jelenlegi 10 ezer forintról fokozatosan 20 ezer forintra emelkedik a gyermekenkénti kedvezmény, ami 15 milliárd forintos adócsökkentést jelent.

Mindez azt eredményezi, hogy az szja-csökkenéssel és a családi adókedvezmény növekedésével egy két átlagkeresővel rendelkező, gyermektelen családnál havi 4700, éves szinten pedig ennek megfelelően 56 ezer forinttal, egy olyan családnál, ahol két, minimálbéres kereső van és két gyermeket nevelnek, havi 7100 forinttal – évi 85 ezerrel –, egy két átlagkeresős, kétgyermekes családnál havonta 9000-9500 forinttal marad több jövedelem.

Láng Zsolt a tervezett lépések között megemlítette a sertés tőkehús áfájának 27 százalékról 5 százalékra csökkentését, ami további 25 milliárd forintos adócsökkenést jelent.

– A cél az, hogy mindenki egy picit előrébb juthasson – mondta a polgármester, hozzátéve, a felvázolt változások mindenkinek, így a II. kerület polgárainak is újabb segítséget jelentenek.

demokrata.hu