(Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)

A 7. KKB társelnöki találkozón a felek megvitatták a magyar-orosz gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok aktuális kérdéseit, az előző ülésen meghatározott feladatok teljesülését, és egyetértettek az intenzív kétoldalú párbeszéd folytatásában.

A Parlamentben lezajlott találkozó célja az elmúlt évben minőségileg új szakaszába lépett magyar-orosz kapcsolatok további elmélyítése és kibővítése volt. A társelnöki konzultáció keretében a felek áttekintették az energetikai/energiagazdasági, a légiközlekedési, a járműipari és a technológiai együttműködés fejlesztésének lehetőségeit. A tárgyaláson kitértek a kölcsönös befektetéseket érintő aktuális kérdésekre, és értékelték a márciusi KKB ülésről készült jegyzőkönyvben foglaltak megvalósulását, az abban szereplő feladatok teljesülését.

A felek egyetértettek abban, hogy a találkozó előremutató volt a kétoldalú kapcsolatok továbbvitele és fejlesztése, a megoldásra váró ügyek szempontjából. Megegyeztek abban, hogy a további együttműködést is tárgyilagos, pragmatikus és konzisztens tartalmú vállalások és intézkedések fogják jellemezni. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő első helyettese megerősítette, hogy orosz részről is a napirenden levő kérdések kölcsönösen elfogadható, kompromisszumos megoldására törekednek és azt szeretnék, ha az elmúlt évben pozitív irányba elmozduló kétoldalú kapcsolatok az eddigi mederben fejlődnének tovább. Fellegi Tamás a mintegy egyórás megbeszélést követően díszebédet adott Viktor Zubkov tiszteletére.

A kétoldalú tárgyalásokat követően Orbán Viktor miniszterelnök udvariassági látogatáson fogadta Viktor Zubkovot a Parlamentben.