Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t mutatja egy nővér a moszkvai GUM áruházban létesített oltóközpontban 2021. január 19-én

„Az elmúlt napokban az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatosan számos információ jelent meg a sajtóban. Hangsúlyozzuk, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet bő kéthónapos értékelői munkát és a gyártóhely megtekintését követően engedélyezte az oltóanyag veszélyhelyzeti behozatalát és alkalmazását. Az OGYÉI munkatársai a vakcina gyártási körülményeinek ellenőrzése során modern és jól felszerelt gyárat láttak, ahol garantált a minőség biztosítása, és minden, a gyártást illető kérdésükre is választ kaptak” – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében az intézet.

Hirdetés

Hozzátetették: a gyógyszerbiztonságot garantálja, hogy az OGYÉI által kiadott engedély feltételei között szerepel: a vakcinának át kell esnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálatán, amely körülbelül 3 hetet vesz igénybe.

„Az oltóanyag csak abban az esetben használható fel hazánkban, ha a laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján a vakcina megfelelő minőségű. Annak érdekében, hogy minden beérkező vakcina-szállítmány minősége biztosított legyen, az NNK minden gyártási tételt külön ellenőriz majd.”

Mint írták, az OGYÉI a vakcinával kapcsolatos döntését – csakúgy, mint más gyógyszer esetében – a kockázatok és előnyök maradéktalan mérlegelésével, több belső, illetve külső szakértői vélemény figyelembevételével hozta meg.

„Fontos kiemelni, hogy bármilyen készítmény engedélyezési folyamata során felmerülhetnek véleményütközések, amelyek kijelölik a tisztázandó kérdések körét is. Az OGYÉI ennek megfelelően tisztázta a gyártóval a kérdéseket és az aggályokat. Az OGYÉI minden kérdésre megnyugtató választ kapott, a vakcinát hatékonynak és biztonságosnak találta. Az NNK gyártási tételenként történő ellenőrzése pedig szintén a megfelelőséget biztosítja. Az OGYÉI az ideiglenes engedély kiadását követően is figyelemmel kíséri a vakcina hatásosságát és biztonságosságát” – zárul a közlemény.

Korábban írtuk