Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Az államtitkár telefonon elmondta, előadásában bemutatta hazánk diaszpórapolitikáját, és külön megköszönte a szervezet tagjainak – az elvégzett munka mellett -, hogy az elmúlt években mindig kiálltak a magyar kormány és Magyarország mellett.

Kiemelte: Svédországban 35-40 ezer magyar él, és az őket segítő szervezetek mostanra tulajdonnal is rendelkeznek, így a következő generációk is lehetőséget kapnak a magyar kultúra megismerésére és ápolására.

Ezért fontos a Hallebergai Ifjúsági Központ új előadóterme – egy 160 négyzetméteres alapterületű épület -, amelynek megépítését és a teljes központ bővítését, felújítását a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság összesen 145 millió forinttal támogatta. Ebből a konferenciateremre 55 millió forintot biztosítottak.

Kitért arra is, hogy az őszi kétnapos közgyűlésen jelen voltak azok az ösztöndíjasok, akik a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében utazhattak Svédországba. A hét ösztöndíjas főbb feladatai közé tartozik a kulturális rendezvények szervezése, illetve gyermek- és ifjúsági foglalkozások megtartása, de egy evangélikus egyházi ösztöndíjas is szolgál a térségben.