A Mandiner tudomására jutott, hogy Karácsony Gergely a szocialista vezetéssel tárgyal a visszalépésről. Ugyanígy értesült a hvg, valamint az ATV is. Utóbbi szerint miután Karácsonyék azután kezdték mérlegelni a visszalépést, hogy a Momentum csütörtök délután úgy döntött, beállnak Márki-Zay Péter mögé. Több, egymástól függetlenül baloldali forrás szerint a főpolgármester pénteken tesz bejelentést döntéséről.

Hirdetés

Ha Karácsony és a szocialisták visszavonulnak, akkor gyakorlatilag csak a Gyurcsány-párt maradt talpon az ellenzéki pártok közül. A Jobbik jelöltje, Jakab Péter, valamint a momentumos Fekete-Győr már az első fordulóban kiesett. A főpolgármester hátralépése pedig az MSZP, a Párbeszéd és az LMP végelgyengülését hozhatja el.

Gyurcsány maradhat a végén

A Mandiner információi szerint ennek tudatában van a szocialista vezérkar is, akik próbálják győzködni a zátonyra futott Karácsonyt. Úgy tudjuk, az MSZP-elnökség azt is mérlegeli, hogy beállnak Márki-Zay mögé, ami szocialista forrásunk szerint a maradék tagságban is komoly visszatetszést okozhatna, így a csalódott szimpatizánsok is inkább Dobrevre szavazhatnak majd.

Korábban írtuk

Az MSZP-nek nem biztos, hogy érdekében áll Márki-Zay esetleges győzelme. A hódmezővásárhelyi polgármestert ugyanis többen túlságosan „kiszámíthatatlan, önjáró” politikusnak tartják. Márki-Zay ráadásul pártpolitikusok nélküli szakértői kormányt akar, továbbá megtartaná a szocialisták által az elmúlt években sokat kritizált családi adórendszert is, írja a lap.

Az eredeti cikket a Mandiner oldalán olvashatják.