Kovács István leszögezte, az elkövetkezendő hónapok kulcsfontosságúak lesznek, jelenleg ugyanis Európa fejjel előre rohan egy nagyon mély szakadék felé. Mint mondta, a 2022-es őszi politikai évadban számos, az Európai Unió helyzetét, illetve a magyar kormány és az uniós intézmények viszonyát nagymértékben meghatározó eseményre, politikai döntésre kerül majd sor, mint például az EU Tanácsának cseh elnöksége, az Európai Bizottság prioritásai, a jogállamiság kérdése, a helyreállítási alap folyósítása, vagy éppenséggel a tagállami választások kimenetele.

Hirdetés

Mint ismert, 2022. július 1-én Csehország vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét a francia-cseh-svéd elnökségi trió második tagjaként. A cseh elnökség prioritásai: az ukrajnai menekültválság és a háború utáni újjáépítés kezelése, energiabiztonság, valamint Európa védelmi kapacitásainak és kiberbiztonságának megerősítése.

Az elemző kifejtette, európai uniós szempontból az idei ősz leginkább meghatározó tényezője az orosz-ukrán háború kapcsán kialakult helyzet, az uniós szankciós politika és ennek kapcsán az EU energiaellátásának, valamint a rekordmagas energiaáraknak a kérdése. Ez utóbbi kapcsán a soros cseh elnökség már a jövő hétre – szeptember 9-re – rendkívüli energiaügyi miniszteri találkozót hívott össze. Ursula von der Leyen pedig kijelentette, hogy az Európai Unió arra készül, hogy belépjen az energiapiacra és rövid távon beavatkozzon a villamosenergia-árak emelkedésének megfékezése érdekében.

Kovács István elmondta, magyar szempontból az elkövetkező négy hónap legfontosabb kérdése a folyamatban lévő jogállamisági eljárás kimenetele és ettől nem függetlenül a helyreállítási alap és a többéves pénzügyi keret forrásaira vonatkozó megállapodások megkötése.

Korábban írtuk

A magyar kormány 2022. augusztus 22-én elküldte a válaszlevelét az Európai Bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban, ebben átfogó intézkedéscsomagot tett le az asztalra. Szeptember 22-én jár le a bizottság rendelkezésére álló egyhónapos határidő annak eldöntésére, hogy a magyar válaszokat és a kormány által tervezett lépéseket kielégítőnek, a bizottság által korábban megfogalmazott aggályokat illetően megnyugtatónak találja-e – közölte az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

Hozzátette, mindezekkel párhuzamosan aktív szerepvállalás várható az Európai Parlament részéről is a jogállamisági kérdésben: szeptember 14-én, Strasbourgban a Gwendoline Delbos-Corfield által készített, a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló jelentéstervezetet várhatóan elfogadják az EP plenáris ülésén. Mind az európai energiahelyzet, mind a jogállamiság kérdésében meghatározóak lesznek Von der Leyen az unió helyzetéről tartott beszédének főbb hangsúlyai.

Az elemzők kiemelték még az öt tagállami választást is, amelyek 2022 második felére esnek, ezek közül az olaszországi parlamenti választások kimenetele az EU jövője szempontjából is meghatározó lehet. Emellett a svéd, lett, bolgár és osztrák választás hatással lesz arra, hogy milyen irányt vesz az európai politika: előretör-e a konzervatív jobboldal.

Kovács Attila kifejtette, aminek Brüsszelben a szemtanúi vagyunk, az minden várakozást alulmúl, az elemző szerint az irány katasztrofális. Az igazgató mindezek mellett pozitívan áll az EU-s források kifizetésének kérdéséhez.

A teljes elemzést IDE kattintva tekintheti meg.