Annus Krisztina a helyi választási bizottság (hvb) délutáni ülése után azt mondta, a hvb a bírósági végzés tanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy „mindent elölről kell kezdeni”.

A testület kedd délután határoz a szavazás új időpontjáról – tette hozzá.

Annus Krisztina közölte: miután a hvi több jogásszal is „átnézette” a Budapest Környéki Törvényszék vasárnap este hozott, az előzetes választási eredményeket megsemmisítő határozatát, „értelmezési problémák” miatt faxon kért és kapott pontosítást a bíróságtól a végzésről. A válaszból vált egyértelművé, hogy nemcsak a szavazást, hanem az egész választási eljárást – a névjegyzék összeállításától kezdve a voksolásig – meg kell ismételni a kampánycsendsértések miatt.

Ennek tudatában ült össze hétfő délután a hvb – tette hozzá a hvi képviselője.

A 19 ezer lakosú Fóton a korábbi polgármester, aki az 1-es számú egyéni választókerület képviselői teendőit is ellátta, a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberi lemondása miatt tartottak időközi polgármester- és képviselőválasztást november 24-én.

A 29,1 százalékos részvétel mellett lezajlott voksoláson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb, 1116 szavazatot (25 százalék), így a nem hivatalos végeredmény szerint ő lett Fót új polgármestere. Az 1-es számú választókerületben tartott időközi képviselő-választás nem jogerős eredményeként a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyerte el a mandátumot.

A voksolás tisztaságát megkérdőjelezve több mint egy tucat panasz, kifogás érkezett a hvb-hez, ezek közül egy eset, a választók szervezett szállításának gyanúja miatt tett feljelentést a testület, valamint a Jobbik múlt hét hétfőn a járási ügyészségen.

Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy még egy feljelentés érkezett egy magánszemélytől, aki láncszavazásra hivatkozott. A főügyészség a választás rendje elleni bűntett megalapozott gyanúja miatt mindkét ügyben nyomozást rendelt el, amelyet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytat le – tette hozzá a szóvivő.

A területi választási bizottság (tvb) szerdán és pénteken tárgyalt a Fótról hozzájuk továbbított összes választási kifogásról, jogorvoslati kérelemről, és lényegében helybenhagyta a hvb döntéseit, beleértve az ügyészségi feljelentést is – közölte korábban Kenéz Tibor, a testület elnöke. Hozzátette: a bejelentések, panaszok egyikét sem találták olyan súlyúnak, hogy a voksolás megismétlését rendeljék el.

A hvb határozatai ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Budapest Környéki Törvényszéken egy magánszemély. A kérelemnek a bírói tanács vasárnap délután helyt adott, és végzésében elrendelte a fóti időközi választási eljárás megismétlését – mondta az MTI-nek Koszta János bírósági szóvivő.

A bírósági végzés ellen jogorvoslatnak helye nincs – tette hozzá.

Koszta János azt is közölte, hogy tudomása szerint láncszavazás gyanúja miatt még egy felülvizsgálati kérelem érkezett, de erről még nem döntött a törvényszék.

Fótot a volt polgármester lemondása óta Pozderka Gábor (Fidesz) alpolgármester irányítja az újabb választást követő jogerős végeredmény kihirdetéséig – erősítette meg az MTI információját maga az érintett, aki nem főállásban látja el a városvezetői teendőket.

(MTI)