A rádió ennek kapcsán megszólaltatta a Világalap egyik francia származású igazgatóját, aki azt mondta, a felvételt, melyet a föld körül keringő műholdak valamelyike készített, ők is csak a napokban fedezték fel, így a szervezet „természetesen” nem tudott a szivárgásról, másképp már korábban figyelmeztették volna a magyar hatóságokat.

Arról viszont tudtunk, hogy a magyar cég nem kezeli kellő körültekintéssel a veszélyes hulladékát – tette hozzá Jean Stéphane Devisse, aki úgy vélte, hogy ez a hozzáállás nem csak a magyarokra jellemző. Szerinte az ilyen tározókkal az a baj, hogy fenntartóik nem foglalkoznak velük eléggé, azt mondják ugyanis, hogy rengeteg pénzt kellene rákölteniük, miközben mindössze hulladékról van szó. Az igazgató szerint ez a magatartás vezet aztán a környezeti katasztrófákhoz.

A baloldali Liberation című napilap hétfői kiadásában a címlapján közöl egy képet a tragédiáról „Magyarország vörös sárban tocsog” címmel, kiküldött tudósítója pedig egyoldalas riportban számol be a helyszínen tapasztaltakról. Laure Noulhat részt vett a környezetvédelmi államtitkár által szervezett bejáráson, ahol az újságírók a zagytározó állapotát tekinthették meg, és Illés Zoltán szavait idézi, aki azt nyilatkozta a helyszínen, hogy a gátat nem lehet megjavítani, illetve, hogy a szükséges munkálatokhoz nemzetközi pénzügyi segítségre lesz szüksége Magyarországnak.

A franciák egyébként az elejétől kezdve komoly figyelemmel kísérik a magyarországi eseményeket, az Inforádió tudósítója számos olyan emberrel találkozott, akik naprakész információkkal rendelkeztek a legutóbbi fejleményekről, és akik együttérzésükről biztosították a magyarokat.

(InfoRádió)