Komoly sajtóvisszhangja volt a szerdai Orbán-Stoltenberg csúcsnak, melynek kapcsán a francia Boulevard Voltaire elismerően írt a magyar álláspontról a NATO-val való megegyezés kapcsán. A szerző kérdésként tette fel, lehet-e még ma Európában sem orosz-, sem ukránbarát álláspontot képviselni, és erre a bizonyítékot Magyarország szolgáltatta. Magyarország úgy véli, hogy az Atlanti Szövetség „háború felé tart”, és az ország „nem kér belőle”.

Hirdetés

„Nagyon világosan elmondtuk, hogy nem veszünk részt ilyen akciókban”

– idézte a lap Szijjáró Péter magyar külügyminisztert, aki leszögezte, hogy hazánk nem vesz részt sem fegyverszállításban, sem képzésben, sem finanszírozásban.

„Lesznek progresszív elmék, akik azt mondják, hogy Orbán Putyin szolgája, hogy ez a háború a Jó és a Rossz között zajlik, Európa túlélése és inváziója között, és ilyen körülmények között nem szabad civakodnunk”

– írta Arnaud Florac, a lap szerzője cikkében, majd úgy folytatta: Talán mégis számít, ha nem akarod a saját gyerekeidet hadba küldeni. Összességében: a magyarok prioritása nem más, mint Magyarország”.

A szerző kiemelte, hazánk nem hagyta magát elaltatni a nyugati hatalmak retorikájától, majd Stoltenberg és Orbán – anélkül, hogy egyik oldalról is tagadtak volna bármit – megegyezésre jutott. A szerző a magyar kiállást politikai bátorságnak nevezte.

Korábban írtuk

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.