Hirdetés

Fülöp Attila szavait nem csupán a pénteki rendezvénnyel, hanem azzal is indokolta, hogy megalakult a gyermekvédelmi szakszolgálat országos központja, amely Debrecenben működik.

Az államtitkár az MTI-nek azt mondta: eddig területi, megyei szerveződésben működött a szakszolgálat. A hazai gyermekvédelem új, debreceni központja országos hatáskörrel, egységes szakmai iránymutatással segíti a gyermekvédelembe kerülő gyermekek ellátását, a gyermekelhelyezés, az örökbefogadás, a gyámság előkészítését, és világos módszertani iránymutatást ad a gyermekvédelemben dolgozóknak.

A gyermekvédelmi hálózatban 23 ezer gyerekről gondoskodnak, 70 százalékuk, több mint 15 ezer gyerek nevelőszülőknél, családban él – ismertette.

Fontos törekvésnek nevezte, hogy a családközpontú gyermekvédelem elve alapján minél több gyerek kerüljön nevelőszülőkhöz, illetve minél többen kapcsolódjanak be a nevelőszülői hálózatba.

Korábban írtuk

Fülöp Attila a gyermekvédelmet segítő szervezetek közül külön kiemelte az egyházakat: az intézményben nevelkedő gyerekek 75 százaléka egyházi fenntartású otthonokban él.

Hozzátette: az állami gondoskodásba került 12 év alatti gyerekek több mint 85 százaléka ma már nevelőszülőknél, családban nevelkedik.

Fülöp Attila utalt a miniszterelnök péntek reggeli bejelentésére, hogy a szociális ágazatban dolgozók január elsejétől 20 százalékos béremelést kapnak. Megerősítette: a juttatás érinti a gyermekvédelmi intézményekben és a nevelőszülői hálózatban dolgozókat is.

Utóbbival összefüggésben Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta ez az első lépés, azon kell dolgozni, hogy az ágazat szereplőinek bérhátrányát ledolgozzák.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere hozzátette: a gyermekvédelmi központ városba helyezése elismerése az ottani szociális és gyermekvédelmi munkának és tovább erősíti Debrecen gondoskodó város jellegét.

A debreceni családi napon az ország különböző részeiből érkezett több száz gyermek és nevelőszülő vesz részt, koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, játékokkal vártak őket a stadion halljában.